Η γερμανική λαίλαπα

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος
Από την ώρα που το Βερολίνο ανέλαβε τα ηνία της Ευρώπης, το παλιό μεταπολεμικό οικοδόμημα που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπων έχει σταδιακά μετατραπεί σε απωθητική και διαιρετική ηγεμονία με τα κράτη-μέλη να είναι πλέον καχύποπτα εναντίον του και τους πολίτες,
βόρειους και νότιους, να καταφεύγουν μαζικά και καταγεγραμμένα σε πρωτοφανή ευρωσκεπτικισμό και να αναπτύσσουν όλο και περισσότερο αισθήματα απέχθειας για ένα μοντέλο εξουσίας ξένο, επιθετικό και υπεροπτικό, που εκφράζει μόνο τα εθνικά συμφέροντα της Γερμανίας υπό δήθεν ευρωπαϊκό μανδύα σχεδόν παντού στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι Βρετανοί, που δεν τρομοκρατήθηκαν από μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση εκφοβισμού και μαύρης προπαγάνδας, ήδη έφυγαν - φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταστράφηκε όπως απειλούσαν οι κήρυκες του τρόμου ως το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν από το δημοψήφισμα ότι θα συμβεί. Αντίθετα, η κατάστασή του δείχνει να βελτιώνεται στους βασικούς οικονομικούς δείκτες της πορείας της κατανάλωσης που εκφράζουν την αισιοδοξία.

Οι Γάλλοι βρίσκονται μπροστά σε μια προεδρική εκλογή στην οποία, κατά κοινή ομολογία, το μόνο που χωρίζει το Εθνικό Μέτωπο από την επικράτηση είναι οι ιδιαιτερότητες του γαλλικού εκλογικού συστήματος. Η κύρια ατζέντα είναι η αποχώρηση από την ΕΕ και το ευρώ σε ένα κόμμα που σε λίγους μήνες από τώρα άνετα θα περνά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα-θεμέλιο της ενωμένης Ευρώπης.

Οι Αυστριακοί έχουν καθυστερήσει επί μήνες την εκλογή προέδρου στη χώρα, γνωρίζοντας ότι η πιθανότητα νίκης του ακροδεξιού υποψηφίου είναι κυρίαρχη.

Οι Ιταλοί έχουν πλέον τέτοιο μένος κατά της Ένωσης που το 1957 γεννήθηκε με τη Συνθήκη της Ρώμης, ώστε ο πρωθυπουργός τους Ρέντσι στρέφεται τώρα ανοικτά και σκληρά κατά του Βερολίνου, μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και φθάνει στο σημείο ακόμα και να αφαιρέσει τις ευρωπαϊκές σημαίες πίσω του όταν απευθύνεται στον ιταλικό λαό, έχοντας ως φόντο μόνο εκείνες της χώρας του.

Χώρες όπως η Βουλγαρία έφθασαν στο σημείο να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους για συμμετοχή στην ευρωζώνη.
Και όλα αυτά, χωρίς καν να αναφερθεί κανείς στο τι έχει συμβεί στην Ελλάδα η οποία έχει, κατ' ουσίαν, καταστραφεί πια ολοσχερώς μέσα από ένα πρόγραμμα που είχαν το θράσος να το αποκαλούν «πρόγραμμα διάσωσης» της χώρας.

Όμως στο Βερολίνο αδιαφορούν παντελώς για όλα αυτά. Ήξεραν από την πρώτη στιγμή τι έκαναν. Το μόνο που τους ενδιέφερε όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν την κρίση ως άλλοθι για να ηγεμονεύσουν θεσμικά, πολιτικά και οικονομικά την Ευρώπη ήταν ο εθνικός τους στόχος. Και για να τον πετύχουν επέβαλαν τη λαίλαπα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια