Συμβουλές για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Πολλά παιδάκια έχουν έμφυτα χαρίσματα και τα ξέρουν, και τα δείχνουν, και άλλα είναι πιο χαμηλών τόνων και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Μερικά tips για να βοηθήσετε αυτά που είναι πιο ντροπαλά ή πιο χαμηλών τόνων!

Ο γενικός κανόνας για να αποκτήσει το παιδί μας αυτοπεποίθηση είναι να υπάρχει η δυνατότητα ανοικτής επικοινωνίας μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υποστήριξης. Βοηθάμε το παιδί να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και να τον αποδεχτεί σαν σύνολο.
Δεν φοβόμαστε να πούμε καλά λόγια! Εάν το παιδί έχει πετύχει κάτι που επιθυμούσε, εάν κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια, είναι καλό να το επαινέσουμε τόσο για το αποτέλεσμα όσο και για την προσπάθεια.

Τονίστε πως κανένας δεν είναι τέλειος και πως όλοι έχουμε δικαίωμα στα λάθη.
Ακούστε προσεκτικά. Αν θέλετε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του παιδιού σας μην το διορθώνετε διαρκώς. Αν σας εξιστορεί μια ιστορία ή κάτι θέλει να σας περιγράψει και εντοπίζετε λάθη στη γραμματική ή το συντακτικό του, περιμένετε να ακούσετε πρώτα και μετά διορθώστε το. Μπορεί να θέλει να σας πει κάτι που να είναι πολύ πιο σημαντικό...
Δείξτε του εμπιστοσύνη: Δώστε χρόνο και την ελευθερία να πειραματιστεί, έχοντας κάνει σαφές ότι είστε εκεί για κάθε του στραβοπάτημα, κάθε βοήθεια που θα χρειαστεί, κάθε απορία που θα έχει. Εξηγήστε του ακόμα πως μέσα του ο κάθε άνθρωπος κρύβει μια απεριόριστη δύναμη, που τον βοηθά να ικανοποιεί τα όνειρα του. Αρκεί να προσπαθήσει και να δώσει το καλύτερο του εαυτό. Βοηθήστε το να υπομένει και επιμένει για τους στόχους του.
Ενθαρρύνετε την πρωτοβουλία του. Αν δείτε ότι ντρέπεται να ρωτήσει κάτι ή/και να συμμετέχει με ζήλο, κάντε του ανοιχτές ερωτήσεις για τα πάντα και παρακινείστε το να σκεφτεί μόνο του ή να συμμετάσχει. Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας την πρωτοβουλία να ικανοποιεί μόνο του τις ανάγκες του.
Επιβραβεύστε με μέτρο. Το “μπράβο” είναι πολύ σημαντική λέξη για τα παιδιά, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση κι όταν έχουν πράγματι καταφέρει κάτι. Αν το παιδί ακούει ενθουσιώδη “μπράβο” διαρκώς, κινδυνεύετε να χάσετε την αξιοπιστία σας και να δημιουργήσετε ένα χαρακτήρα υπερφίαλο ή με συνεχή ανάγκη επιβεβαίωσης.

Επαναλάβετέ του συχνά αυτό που θέλετε να του εντυπωθεί.. Για παράδειγμα «Αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις» «Κανένας δεν μπορεί αν σε εμποδίσει να πετύχεις αυτό που θες», «Ό,τι κι αν συμβεί, εσύ πάντα βρίσκεις τρόπο να αντεπεξέλθεις».
Μάθετε του να απορρίπτει την άδικη κριτική αλλά να δέχεται και να αξιοποιεί την καλοπροαίρετη κριτική. Προτρέψτε το να αποδέχεται χωρίς ταραχή τόσο τον έπαινο όσο και την τιμωρία. Με λίγα λόγια, διδάξτε του την ψυχραιμία και την ισορροπία.
Να θυμάστε πάντα ότι θα πρέπει να εκφράζετε την γνώμη σας με τρόπο ευγενικό, διαλλακτικό και δημοκρατικό, Η επικοινωνία είναι το παν για κάθε σχέση που χτίζουμε. Πόσο μαλλον γι αυτή που χτίζουμε με τα πιο σημαντικά πλάσματα της ζωής μας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια