Ο Τσίπρας σε «συμπληγάδες»

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Όπως αναμενόταν, ο θόρυβος για τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό δεν κράτησε πάνω από 48 ώρες. Είναι ενδιαφέρον μάλιστα ότι «την παράσταση έκλεψε» ένα πρόσωπο που έφυγε από την κυβέρνηση, ο κ. Φίλης εν προκειμένω και όχι κάποιος από αυτούς που μπήκαν.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε να κάνει τις αλλαγές. Αναζητεί εναγωνίως ένα συγκεκριμένο αφήγημα, έναν «οδικό χάρτη» για την οικονομία προκειμένου να πείσει ότι έχει σχέδιο. Είναι βέβαιον ότι οι δανειστές δεν θα του δώσουν το «πακέτο» που ζήτησε (ρύθμιση για το χρέος και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση ταυτόχρονα με τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης). Είναι επίσης βέβαιον ότι το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ δεν βοήθησε τον σχεδιασμό του για πλήρη αξιοποίηση (επικοινωνιακά και πολιτικά) της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα.
Έτσι έχουν αρχίσει οι... εκπτώσεις στα αιτήματα! Η κυβέρνηση διεκδικεί πλέον μόνο την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και ίσως κάποιες καλές κουβέντες για το χρέος, εφόσον ολοκληρωθεί στην ώρα της η δεύτερη αξιολόγηση. Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι εξαιρετικά κοντά και αυτήν την ώρα η κυβέρνηση δεν φαίνεται έτοιμη να έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε τις δράσεις που απαιτούνται.
Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται και πάλι ανάμεσα σε «συμπληγάδες», με τον χρόνο να κυλά σε βάρος του. Από τη μια πλευρά είναι οι δανειστές και οι απαιτήσεις τους, και από την άλλη η κοινωνία που «φωνάζει» ότι δεν αντέχει άλλο τα φορολογικά βάρη και την ύφεση. Ο πρωθυπουργός, έχοντας «παίξει» όλα του τα «χαρτιά», περιμένει από τους ξένους κάποια καλή είδηση. Εάν αυτή δεν έρθει, τότε το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φαντάζει εξαιρετικά πιθανό. Οι αποφάσεις θα ληφθούν, λογικά, λίγο πριν από το... χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
Στη ΝΔ έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στη δήλωση του κ. Γ. Προβόπουλου περί 4ου μνημονίου και δεν είναι λίγοι αυτοί που συμφωνούν με την άποψη του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Θεωρούν ότι εάν συνεχιστεί το σημερινό τέλμα, η πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων από την πλευρά των δανειστών είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει ?εδώ και τώρα? «καθαρές λύσεις». Εκτιμά ότι εάν υπάρξει τώρα πολιτική αλλαγή η κατάσταση μπορεί να σωθεί, αλλά εάν συνεχιστεί η ακινησία, τότε οι ξένοι μπορεί να συνδυάσουν την απόφαση για ελάφρυνση του χρέους με νέα μέτρα και αυτά τα νέα μέτρα να «σκάσουν στα δικά του χέρια», ως επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης.
Σε στρατηγικό επίπεδο, πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιστρέφει ?μετά την παρένθεση του ΕΣΡ και των αμερικανικών εκλογών? στα «καυτά» ζητήματα της οικονομίας. Στο «στόχαστρο» αναμένεται να βρεθεί η νέα υπουργός Εργασίας, η οποία έσπευσε να ταχθεί υπέρ μιας... ευέλικτης αγοράς εργασίας, ακολουθώντας πιστά τον δρόμο που είχε χαράξει ο προκάτοχός της!
Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη ρητή και κατηγορηματική απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει τα απαιτούμενα βήματα και να υπάρξει τελικά συγκρότηση του ΕΣΡ. Δυστυχώς, όμως, για ακόμη μία φορά χάθηκε πολύτιμος χρόνος, εξετέθη το πολιτικό σύστημα και δημιουργήθηκε μεγάλη πολιτική ένταση μέχρι η εκτελεστική εξουσία να πειθαρχήσει ?όπως οφείλει? στη δικαστική.

Ρίχνει δίχτυα στους Συριζαίους
Στις απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ στοχεύει πλέον η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαία η αναφορά-πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη από την Κρήτη στους πολίτες που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές: «Σας ζητώ» ?τους είπε? «να μη μένετε στην απογοήτευση και στην αγανάκτησή σας. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ελάτε να δημιουργήσουμε μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης».
Το μήνυμα αυτό θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς το στοίχημα της συσπείρωσης ο πρόεδρος της ΝΔ το έχει ήδη κερδίσει (σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις) και γι’ αυτό θέλει να υπερβεί τα όρια του κόμματός του, έτσι όπως αυτά ήταν στις τελευταίες εκλογές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια