Μάχη ανάμεσα σε θαλάσσια τέρατα διατηρήθηκε για πάντα σε απολίθωμα

Το απολίθωμα χρονολογείται στα 74 εκ. χρόνια πριν και περιλαμβάνει το κρανίο ενός μοσάσαυρου που είχε υποστεί επίθεση


Το απολίθωμα χρονολογείται στα 74 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι ωκεανοί της Κρητιδικής περιόδου μαστίζονταν από γιγάντια ερπετά που ονομάστηκαν μοσάσαυροι. Όπως φαίνεται, τα σαρκοφάγα αυτά τέρατα δεν ήταν πάντα ευγενικά το ένα με το άλλο.

Το απολίθωμα, το οποίο βρέθηκε το 2012 σε λατομείο σχιστόλιθου στη νότια Αλμπέρτα του Καναδά, περιλαμβάνει το κρανίο ενός μοσάσαυρου του είδους Mosasaurus missouriensis, o οποίος πρέπει να είχε μήκος 6,5 μέτρα από το ρύγχος μέχρι την άκρη της ουράς.


Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός μοσάσαυρου Mosasaurus missouriensis (© N. Tamura)

Αυτό που τράβηξε την προσοχή των ερευνητών ήταν μια τρύπα κάτω από το ένα μάτι που δημιουργήθηκε από σοβαρό τραυματισμό. Το γιγάντιο ερπετό προφανώς επέζησε, καθώς το οστό είχε αρχίσει να επουλώνεται γύρω από την τρύπα.

Δεν μπορούσε όμως να επουλωθεί πλήρως, αφού μέσα στην τρύπα βρέθηκε σφηνωμένο ένα μεγάλο δόντι, το οποίο σύμφωνα με την ανάλυση των παλαιοντολόγων ανήκε σε μοσάσαυρο του ίδιου μεγέθους και πιθανώς του ίδιου είδους.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές σε συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σολτ Λέικ Σίτι, ο επιτιθέμενος μοσάσαυρος δεν φαίνεται να σκόπευε να καταβροχθίσει το θύμα του -το πιθανότερο είναι ότι η σύγκρουση ήταν μια εκδήλωση ανταγωνισμού στην αναζήτηση συντρόφου.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του περιοδικού Science στο συνέδριο, τα μακρόστενα δόντια του Mosasaurus missouriensis είχαν εξελιχθεί να σχίζουν τη σάρκα και κάποιες φορές έπεφταν όταν το ζώο δάγκωνε σκληρά αντικείμενα.

Άλλα απολιθώματα μοσάσαυρων, τα οποία περιλάμβαναν και τα περιεχόμενα του στομάχου, είχαν δείξει πάντως ότι τα προϊστορικά αυτά τέρατα δεν δίσταζαν να γευματίσουν ακόμα με άλλους, μικρότερους μοσάσαυρους όταν έβρισκαν την ευκαιρία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια