Η «σφαίρα» των εκλογών βγήκε από τη θαλάμη

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου τα πάντα είναι πολιτικά ή εξαρτώνται από την πολιτική. Η δημόσια διοίκηση, η οικονομία, οι επενδύσεις είναι μερικά μόνο από τα θέματα που σχετίζονται με την κυβερνητική σταθερότητα και τον πολιτικό χρόνο που έχει μπροστά του ο εκάστοτε πρωθυπουργός.

Μοιραία, λοιπόν, όταν το θέμα των εκλογών ανοίγει με ευθύνη του επικεφαλής της κυβέρνησης, έστω και ως ένα ενδεχόμενο, τότε αυτόματα η χώρα μπαίνει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Αμέσως το θέμα των πρόωρων εκλογών κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, πιθανοί επενδυτές (ακόμη κι αν υπάρχουν) παραπέμπουν στο αόριστο μέλλον τις όποιες κινήσεις τους, ενώ η δημόσια διοίκηση παραλύει διότι απλώς περιμένει τις εξελίξεις.
Αυτό, λογικά, θα αρχίσει να συμβαίνει και τώρα στην Ελλάδα μετά την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, όπου συνέδεσε ευθέως την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πολλοί (κυρίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισαν ως «απειλή» προς τους δανειστές την αιχμή περί εκλογών. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν έχουν αντιληφθεί έπειτα από έξι χρόνια Μνημονίων ότι οι δανειστές δεν απειλούνται με τις εκλογές.
Το έπραξε ο κ. Παπανδρέου και δεν είχε τύχη. Το ίδιο «χαρτί» έπαιξε και ο κ. Σαμαράς, επίσης χωρίς αποτέλεσμα. Αρα το μόνο που έκανε τελικά ο κ. Τσίπρας είναι να παρατείνει την ήδη υπάρχουσα στασιμότητα στο πεδίο της οικονομίας εν όψει πλέον των ενδεχόμενων εκλογών και να θέσει το κόμμα του και όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε εκλογική ετοιμότητα.
Αυτό το κλίμα δύσκολα θα αλλάξει πλέον, καθώς οι πάντες αυτό που θα ρωτούν είναι η ακριβής ημερομηνία της νέας εκλογικής αναμέτρησης!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια