Η πιο σημαντική θέση: Ο ομογενής Πρίμπους διορίστηκε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ράινς Πρίμπους, επέλεξε χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για την ευαίσθητη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Η επιλογή του 44χρονου δικηγόρου από το Ουισκόνσιν – που υπηρετώντας από το 2011 ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – προκάλεσε ανακούφιση στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο και την πλειοψηφία των στελεχών, καθώς θεωρείται ισορροπιστής και μετριοπαθής, σε σύγκριση με την άλλη επιλογή που εξέταζε ο Ντόναλντ Τραμπ του Στίβεν Μπάνον, που διορίστηκε επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού.
Ο κ. Μπάνον, πρώην τραπεζίτης, πρόεδρος της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ και πρώην χρηματιστής και διευθυντής του υπερσυντηρητικού συντηρητικού ιστότοπου Breitbart News, έχει κατηγορηθεί για ρατσιστικές και αντιμειονοτικές/αντιϊσλαμικές απόψεις.
Ανακοινώνοντας τις επιλογές και των δύο, η ομάδα που έχει την ευθύνη για τους χειρισμούς της μεταβατικής περιόδου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Πενς, έδωσε έμφαση στο ότι Πρίμπους και Μπάνον “θα εργαστούν μαζί σαν ισότιμοι εταίροι για το μετασχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”.
Ο Ράινς Πρίμπους που διατηρεί στενές σχέσεις από τον καταγόμενο από την ίδια πολιτεία πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιν, κατόρθωσε να κρατήσει τις πολύ λεπτές ισορροπίες μεταξύ των 17 υποψηφίων για το χρίσμα, μέχρι τις προκριματικές εκλογές και όταν ο Ντόναλντ Τραμπο εξασφάλισε τον αναγκαίο αριθμό συνέδρων, μπόρεσε να εξουδετερώσει διάφορες ομάδες που προετοίμαζαν ανταρσία στο συνέδριο, με στόχο την επιλογή άλλου υποψηφίου για την προεδρία. Μετά την ανάληψη του χρίσματος από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπόρεσε να ενώσει σε μεγάλο βαθμό το κόμμα και να κατευθύνει χρηματικά ποσά από εισφορές προς την Εθνική Επιτροπή, στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή του η στάση εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος του έπλεξε δημόσια το εγκώμιο στη συγκέντρωση της βραδιά της εκλογικής νίκης.
Χάρη στις καλές του σχέσεις με τον Πολ Ράιαν αναμένεται να μπορέσει ο Λευκός Οίκος να συντονιστεί καλύτερα με το Κογκρέσο, για να περάσουν δύσκολους νόμους, μεταξύ αυτών για την κατάργηση (ή τροποποίηση) του Obamacare, του μεταναστευτικού και του νέου φορολογικού νόμου.
Ως προσωπάρχης είναι ο στενότατος συνεργάτης του προέδρου, συντονίζοντας και ελέγχοντας το στρατό των συμβούλων του Λευκού Οίκου και ασκώντας εκ μέρους του προέδρου πιέσεις στο Κογκρέσο, για ζητήματα του νομοθετικού έργου.
Γεννήθηκε στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν από τον Ρίτσαρντ και την Δήμητρα Πρίμπους. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Ο πατέρας της μητέρας του, Ηρακλής Πιτσιλαδής, κατάγεται από το Πλωμάρι της Λέσβου και μετανάστευσε μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο στο Χαρτούμ του Σουδάν. Εκεί η μητέρα του Ράινς, Δήμητρα, γνώρισε τον Αμερικανό (γερμανικής καταγωγής) ηλεκτρολόγο Ρίτσαρντ και αφού παντρεύτηκαν επέστρεψαν στις ΗΠΑ.
Μιλώντας το 2012 κατά τη βράβευσή του στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, ο Ράινς Πρίμπους είχε δηλώσει υπερήφανος για τις ελληνικές του ρίζες και τους δεσμούς του με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, ενώ είχε μιλήσει επί μακρόν για τον παππού του που πολέμησε στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα όταν μικρός τον επισκεπτόταν την Ελλάδα, του μιλούσε για την ιστορία και τον πολιτισμό της.
Είναι καλός πιανίστας, με επτά διακρίσεις στη νεανική του ηλικία και λάτρης της τζαζ.
Ο Ράινς Πρίμπους θα είναι ο δεύτερος ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου (ο πρώτος ήταν ο Τζον Ποντέστα, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον 1998-2001) και ο δεύτερος Ελληνορθόδοξος (μετά τον Τζόν Σονούνου επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πρεσβύτερου 1989-1991).

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 14/11/2016 06:48

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια