Οι εκλογές και ο Τσίπρας...

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Πολλοί (εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ) εξεπλάγησαν όταν άκουσαν πριν από λίγες ημέρες τον πρωθυπουργό να μιλά για πρώτη φορά δημόσια για το ενδεχόμενο εκλογών. Ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν έκανε τυχαία μια τέτοια αναφορά, ούτε ήταν μια λεκτική υπερβολή!

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Εχει πλήρη εικόνα για τα αιτήματα των δανειστών και -φυσικά- γνωρίζει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη διαλυθεί το κυβερνών κόμμα εκλογικά και πολιτικά.
Η εξήγηση όμως για την αναφορά του πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δίδεται σιγά σιγά από τους ίδιους τους δανειστές και τις πληροφορίες που φτάνουν σχετικά με τα πραγματικά θέματα της διαπραγμάτευσης. Ενα από αυτά είναι η θέση του ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε απειλήσει με παραίτηση όταν ετέθη παλαιότερα η μείωση κάτω από τις 9.000 ευρώ.
Η μείωση τελικά έγινε, αλλά ο υπουργός δεν παραιτήθηκε... Τώρα το Ταμείο επανέρχεται και είναι βέβαιο πως πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορέσει να δεχθεί ένα τέτοιο μέτρο, που θα έρθει μάλιστα να συμπληρώσει τα εργασιακά, την έξτρα φορολόγηση για να καλυφθούν οι «τρύπες», αλλά και τις σημαντικές επιβαρύνσεις των ελευθέρων επαγγελματιών από την 1η Ιανουαρίου. Ολο αυτό το «πακέτο» αποτελεί την αιτία της προσφυγής σε εκλογές, διότι ο πρωθυπουργός «βλέπει» ότι εάν υιοθετήσει και τελικά ψηφίσει αυτά τα μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα έχει τύχη στις εκλογές, αλλά θα κινδυνεύσει με την απόλυτη κατάρρευση.
Αρα όσοι εξεπλάγησαν με τις αναφορές του πρωθυπουργού σε εκλογές απλώς δεν γνώριζαν τα δεδομένα. Οσο περνούν οι μέρες και θα αποκαλύπτονται πτυχές της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τόσο πιο λογική θα φαντάζει αυτή η φράση του κ. Τσίπρα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια