Μετωπική σύγκρουση Ερντογάν με τους Κούρδους «καίει» την περιοχή μας!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Η σύλληψη των 11 Κούρδων βουλευτών μαζί με τους δυο προέδρους του κόμματος μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σηματοδοτεί την κορύφωση του εσωτερικού πολέμου στην Τουρκία με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την χώρα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή,
όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δυο πόλεμοι, Ιράκ και Συρία και σκληροί ανταγωνισμοί υπερδυνάμεων.

Οι κινήσεις αυτές του Ερντογάν από πολλούς σχολιαστές στην Τουρκία αποδίδονται σε ένα άγχος που διακατέχει τον τελευταίο καιρό την Άγκυρα από τις εξελίξεις στην Συρία όπου οι Κούρδοι έχοντας την στήριξη των Αμερικανών, αλλά και την ανοχή των Ρώσων, προχωρούν στην δημιουργία ανεξάρτητης κουρδικής εστίας με προοπτική την ένωση τους με τους Κούρδους της Τουρκίας.

Η κατάσταση αυτή όμως με τις συνεχείς διώξεις επωνύμων Κούρδων στην ίδια την Τουρκία, με αποκορύφωμα την σύλληψη των βουλευτών με την κατηγορία ότι βοηθούν τρομοκράτες, μια εξέλιξη που ήρθε μετά την σύλληψη των δημοσιογράφων της κεμαλικής Τζουμχουριέτ, ανάβει φωτιές και δημιουργεί εσωτερικό χάος που δοκιμάζει τις αντοχές του καθεστώτος να ελέγξει το εσωτερικό του.

Οι προοπτικές από εδώ και πέρα δεν είναι καθόλου καλές για τον σουλτάνο της Άγκυρας, που αυτή την στιγμή ο μόνος σύμμαχος που τον στηρίζει είναι η Ρωσία με την οποία όμως έχει ριζικές διαφορές που πολύ δύσκολα θα επιλυθούν.

Μια διαδικασία αποσταθεροποίηση της Τουρκιάς είναι προς των πυλών. Η αποσταθεροποίηση αυτή όμως να μην μας καθησυχάζει αλλά αντίθετα να μας ανησυχεί γιατί οι συνέπειες της θα χτυπήσουν την δική μας πόρτα. Τώρα αν το χτύπημα θα είναι καίριο, ή απλά μια κρούση, αυτό θα φάνει πολύ σύντομα.

Εμείς όμως θα μιλάμε καθημερινά περί,,, ανέμων και υδάτων και για την μνημονιακή μας μιζέρια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια