Σεξισμός, προάγγελος ψυχώσεων

Οι άνδρες που θεωρούν ότι διαθέτουν εξουσία πάνω στις γυναίκες ή υιοθετούν συμπεριφορά «γόη» έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από ψυχικά νοσήματα. Την ίδια ώρα, όσοι άνδρες δεν ακολουθούν αρρενωπά πρότυπα είναι πιο υγιείς και περισσότερο πρόθυμοι να αναζητήσουν ψυχολογική βοήθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων.

Η μελέτη βασίστηκε σε 78 επιμέρους έρευνες 20.000 ανδρών, ενώ οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες χάρη σε κατάλογο 11 «αρχών» τις οποίες οι ψυχολόγοι θεωρούν ως χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής αντίληψης περί ανδρισμού. Οι 11 αρχές του ανδρισμού είναι: ο πόθος για νίκη, η ανάγκη συναισθηματικού ελέγχου, η ανάληψη ρίσκου, η βία, η κυριαρχία, η σεξουαλική ελευθεριότητα (το να είναι κάποιος «γόης»), η αυτοδυναμία, η προτεραιότητα της εργασίας, η εξουσία πάνω στις γυναίκες, η περιφρόνηση της ομοφυλοφιλίας και η φιλοδοξία κοινωνικής ανόδου.

Η προσήλωση στα αρρενωπά πρότυπα συνδέεται έτσι με άγχος, κατάθλιψη, χρήση ναρκωτικών ή οινοπνεύματος και μικρή αυτοεκτίμηση. Δύο «αρχές» του καταλόγου θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση ψυχώσεων: η εξουσία πάνω στις γυναίκες και η συμπεριφορά του «πλεϊμπόι», οδηγώντας παράλληλα σε ακραίο σεξισμό. Η έρευνα του πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Μπλούμιγκτον προστίθεται σε πολλές άλλες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες συνδέουν τον σεξισμό με τα ψυχικά νοσήματα.

Στις αρχές του μήνα, οι Αμερικανοί εξέλεξαν πρόεδρο, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση 15 γυναικών. Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε τους κομπασμούς του για την ικανότητά του να επιτίθεται σεξουαλικά εναντίον γυναικών ως «κουβέντες αποδυτηρίων», αποκαλύπτοντας ότι αντιλαμβάνεται τον ανδρισμό με σεξιστικούς όρους. Πολιτικοί αναλυτές διαπίστωσαν, επίσης, ότι όσο πιο εχθρικά ένιωθε κάποιος ψηφοφόρος κατά των γυναικών, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες είχε να ψηφίζει Ντόναλντ Τραμπ.

Σε πρόσφατο άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Τζόρτζια Σάθερν, Τζάρεντ Γέιτς Σέξτον, έγραφε: «Ο Τραμπ δεν θυμίζει σε τίποτα τους άνδρες της εργατικής τάξης των παιδικών μου χρόνων. Ανεξάρτητα, όμως, από τα κίνητρά του να ταπεινώνει γυναίκες, οι σημερινοί του υποστηρικτές βλέπουν στο πρόσωπό του μία εικόνα της δικής τους απελπισίας. Παρότι τέτοιες εκδηλώσεις ανδρισμού μπορεί να προφυλάσσουν προσωρινά τους άνδρες από τις πιέσεις της καθημερινής τους ζωής, στο τέλος θα τους οδηγήσουν στην απελπισία. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες και ιδιαίτερα οι λευκοί, που αποτελούν την εκλογική βάση του Ντόναλντ Τραμπ πάσχουν από άγχος γύρω από τη διατήρηση της αρρενωπής τους εικόνας».

Παρότι μειοψηφία των υποστηρικτών του Τραμπ εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία, ο δρ Ουόνγκ, επικεφαλής της μελέτης του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, υπογραμμίζει την ανάγκη εκπόνησης νέων, υγιέστερων προτύπων ανδρισμού: «Ο καλύτερος τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα είναι οι ίδιοι οι άνδρες να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τα πρότυπα αυτά».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια