Η νεκρή αγορά

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι συζητήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη έχουν τη δική τους -μεγάλη- σημασία για την πορεία μιας χώρας. Ολες οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τα στοιχεία και κάνουν αναλύσεις, έτσι ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανούς κινδύνους.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι έχουν λύσει τα άμεσα προβλήματα της ρευστότητας στην αγορά, της κατανάλωσης (που αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο) και των λειτουργικών δαπανών ενός αξιόπιστου κοινωνικού κράτους. Στη χώρα μας, δυστυχώς, και αυτό γίνεται... ανάποδα. Η κυβέρνηση βομβαρδίζει καθημερινά τα ΜΜΕ με σχέδια επί χάρτου για το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση και διάφορες άλλες έννοιες που γίνονται δύσκολα αντιληπτές από την πλειοψηφία των πολιτών, προκειμένου να πείσει ότι έρχονται οι... καλύτερες μέρες.
Την ίδια ώρα όμως που ακούγονται αυτές οι αναλύσεις, η πραγματική οικονομία βρίσκεται στο «νεκρό». Η αγορά (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες) έχουν «σηκώσει χειρόφρενο» περιμένοντας... Τι όμως; Περιμένουν ένα ισχυρό σήμα από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ή πολιτικές εξελίξεις που θα δώσουν το μήνυμα της ανανέωσης; Σε ό,τι αφορά το πρώτο, είναι σαφές ότι το σήμα των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο ελπίζουν οι υπουργοί. Αρα το αρνητικό κλίμα που σήμερα επικρατεί είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστεί και μετά, οδηγώντας στον «θάνατο» την πραγματική οικονομία! Το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων δεν είναι απίθανο, αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί από την πλευρά του πρωθυπουργού. Εάν η αγορά είναι πιο μπροστά στο πεδίο των προβλέψεων από ό,τι οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι, μένει να φανεί σε πολύ λίγες εβδομάδες!
Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή στασιμότητα σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι σε μια τέτοια περίπτωση η ασφυξία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη: και για τους πολίτες και για το κράτος!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια