Η απλή αναλογική πίσω από την «απειλή» των εκλογών

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος
Δεν στρέφεται κατά των δανειστών η «απειλή» πρόωρων εκλογών την οποία επισείει εσχάτως η κυβέρνηση. Ακόμα και η ίδια είναι σε θέση πλέον να αντιληφθεί ότι αν «παίξει» αυτή τη στιγμή αυτό το «χαρτί», όχι μόνον δεν πρόκειται να... τρομάξουν οι Γερμανοί (φίλοι της), αλλά,
αντιθέτως, θα ξεσηκωθεί θύελλα από παντού στην Ε.Ε. εναντίον της Ελλάδας, μέχρι και από τις χώρες που κρατούν φίλια ή ουδέτερη στάση. Θα σκούζουν οι πάντες για αποσταθεροποίηση, η οποία γενικά διευρύνεται.
Η «απειλή» έχει άλλο χαρακτήρα και συνδέεται ευθέως με την απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν (κατά πάσα πιθανότητα, γιατί με 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή και αυτό μπορεί να αλλάξει) οι μεθεπόμενες εκλογές.

Ο Τσίπρας βλέπει την κατάρρευση, η οποία είναι αναπόδραστη. Και ξέρει πολύ καλά ότι όσο περνά ο καιρός, ειδικά μετά τη δεύτερη αξιολόγηση που έρχεται, εκλογικά δεν διασώζεται πλέον με τίποτα. Ταυτόχρονα, έχει την εμπειρία ότι οι αιφνιδιασμοί ως τώρα σε επίπεδο κάλπης του έχουν βγει και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές.

Δεν έχει όμως επαρκή εμπειρία να καταλάβει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, περίπου αδύνατο, να του βγουν ξανά. Όμως, ακόμα κι έτσι, αν πάει σε εκλογές, δεν θα πάει γι αυτό, δεν θα πάει δηλαδή με την αυταπάτη ότι θα μπορούσε να τις κερδίσει.

Αν το κάνει, ο σκοπός του θα είναι διπλός: πρώτον, να ξεφύγει από το τεράστιο, πλέον, αδιέξοδο σε νέα μέτρα, θεσμική υποχώρηση και χρέος, που συνεπάγεται το οριστικό τέλος των ψευδαισθήσεων και της δημοκοπικής επιτυχίας της ακραίας υποκρισίας για τα οποία ο πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική ευθύνη.

Θα συνδυαστεί δε ωραία αυτή η κίνηση με μια ελαφρά ροζοκόκκινη σως ηρωικής / αντιστασιακής εξόδου, κατάλληλης για κομματική κατανάλωση.

Και, δεύτερον, για να κρατήσει όσες δυνάμεις μπορεί στην επόμενη ημέρα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις.

Προφανώς, στηλιτεύοντας από πεζοδρομίου την κακιά δεξιά που τα δίνει όλα στους ξένους...

Υ.Γ.: Μα για πόσο ανόητους μπορεί να περνάνε πια τους ανθρώπους αυτοί στην «Αριστερά»;...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια