Συνθετική πρωτεΐνη μπλοκάρει πολύ συχνές καρκινικές μεταλλάξεις

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να μπλοκάρουν την δράση γενετικών μεταλλάξεων που εμπλέκονται στο 30% σχεδόν όλων των καρκίνων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Chemical Biology.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο εστίασαν την έρευνά τους στις μεταλλάξεις των γονιδίων της οικογένειας πρωτεϊνών RAS, οι οποίες είναι παρούσες στο 90% των καρκίνων του παγκρέατος και επίσης έχουν υψηλή συχνότητα στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του μελανώματος.

Η ομάδα των πρωτεϊνών αυτών αποτελείται από τρία μέλη: K-RAS, H-RAS and N-RAS.

Η συχνότητα των μεταλλάξεων RAS στους ανθρώπινους καρκίνους και η εξάρτηση των όγκων σ’ αυτές, έχουν καταστήσεις την RAS ως κύριο στόχο της έρευνας για τον καρκίνο και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Έτσι εδώ και χρόνια τα ογκογονίδια RAS είναι στο επίκεντρο της επιστήμης με στόχο την ανακάλυψη νέων αντικαρκινικών θεραπειών, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν αναπτυχθεί φάρμακα που με ασφάλεια να αναστέλλουν την δράση τους.

Ο Τζον Ο’ Μπράιαν, επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και οι συνεργάτες του ακολούθησαν μια εναλλακτική οδό έρευνας και ανακάλυψαν μια συνθετική πρωτεΐνη, την οποία ονόμασαν μονόσωμα NS1, και η οποία μπλοκάρει την δράση των πρωτεϊνών RAS.

«Δεν προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε ένα φάρμακο ή έναν αναστολέα, όπως δηλαδή συνήθως. Χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία του μονοσώματος για να εντοπίσουμε περιοχές της RAS που είναι κρίσιμες για την λειτουργία της» εξηγεί ο ερευνητής.

Εν αντιθέσει με τα συμβατικά αντισώματα, τα μονοσώματα δεν εξαρτώνται από το περιβάλλον τους και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν ως γενετικά κωδικοποιημένοι αναστολείς.

«Η ομορφιά αυτής της τεχνολογίας είναι ότι όταν το μονόσωμα προσδεθεί σε μια πρωτεΐνη λειτουργεί συνήθως σαν αναστολέας αυτής της πρωτεΐνης» σύμφωνα με τον Δρ Ο’ Μπράιαν.

Το μονόσωμα NS1 προσδένεται λοιπόν σε μια περιοχή του μορίου της πρωτεΐνης RAS που δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ογκογενετική δραστηριότητα. Το NS1 αναστέλλει την δράση των K-RAS και H-RAS μπλοκάρωντας την ικανότητα της πρωτεΐνης να αλληλεπιδρά με μια όμοια της ώστε να σχηματιστεί ένα μοριακό ζεύγος. Ωστόσο, το NS1 δεν επηρεάζει την N-RAS.

«Η μελέτη μας παρέχει νέες σημαντικές πληροφορίες για το πώς οι πρωτεΐνες RAS λειτουργούν εντός των κυττάρων. Ίσως τώρα βοηθηθούμε στην ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών θεραπευτικών προσεγγίσεων παρεμβαίνοντας στα καρκινικά κύτταρα μεταλλάσσοντας την λειτουργία της RAS» ελπίζει ο ερευνητής.

Και τονίζει ότι η δημιουργία αποτελεσματικών αναστολέων RAS αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» στην βιολογία του καρκίνου.

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια