Ποιοι «λεηλάτησαν» τα ασφαλιστικά ταμεία

Τα στοιχεία από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις απλήρωτες συντάξεις αλλά και για τις περικοπές που έχουν γίνει στα χρόνια των μνημονίων είναι σοκαριστικά, ειδικά όταν πρόκειται για το μοναδικό εισόδημα χιλιάδων απόμαχων της ζωής.

Δεν πρόκειται για συνταξιούχους που δεν πλήρωσαν εισφορές και μπαίνουν στο σύστημα από το παράθυρο. Είναι χιλιάδες πολίτες που εργάστηκαν δεκαετίες και σήμερα αδυνατούν να πάρουν τη σύνταξή τους. Πάνω από 240 χιλιάδες συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα, με το κράτος να αδυνατεί να βρει πόρους για να τις χρηματοδοτήσει.
Οι «κουμπαράδες» έχουν σπάσει, δανεικά δεν υπάρχουν, το κράτος δεν μπορεί να επιβαρύνει άλλο τον προϋπολογισμό. Τα Ταμεία βρίσκονται πλέον μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.
Αν θέλει κανείς να δει την αλήθεια κατάματα, θα πρέπει να θυμηθεί τα όσα συνέβησαν από τη δεκαετία του '80 και μετά στο ασφαλιστικό σύστημα. Χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες πήραν σύνταξη πριν από τα 40 τους χρόνια, πολλοί ακόμη και στα 35. Χιλιάδες είναι εκείνοι που έδωσαν στο σύστημα εισφορές για 15 χρόνια και εισπράττουν συντάξεις για 30 και 40 χρόνια.
Χαριστικές εθελούσιες έξοδοι έγιναν πολλές σε δημόσιους φορείς και τράπεζες επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία με απίστευτα ποσά.
Είναι όλοι συνυπεύθυνοι στη λεηλασία των Ταμείων, βεβαίως και οι πολιτικοί που διαχειρίστηκαν με άθλιο τρόπο την περιουσία των συνταξιούχων.
Ήρθε η κρίση, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών για να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα και πλέον το ασφαλιστικό σύστημα πνέει τα λοίσθια.
Μόνη λύση είναι η ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας που δεν θα είναι, όμως, με μισθούς πείνας των 100 και 200 ευρώ τον μήνα. Είναι η πάταξη της «μαύρης» εργασίας και το χτύπημα στην εισφοροδιαφυγή.
Όλα αυτά, ωστόσο, απαιτούν γενναίες αποφάσεις και χειρουργικές παρεμβάσεις, πριν να είναι αργά και υποθηκευτεί εξ ολοκλήρου το μέλλον των επόμενων γενεών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια