Οι κατά φαντασία ασθενείς κινδυνεύουν τελικά να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια

Κακός σύμβουλος το άγχος


Οι υγιείς άνθρωποι, που χωρίς λόγο ανησυχούν συνεχώς για την υγεία τους, τελικά μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με νορβηγική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Open.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, με επικεφαλής την Δρ Λίνε Ίντεν Μπέργκε, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 7.000 άτομα, γεννημένα μεταξύ 1953-57 και διαπίστωσαν ότι το 3,3% υπέστησαν ισχαιμικό επεισόδιο στη διάρκεια της μελέτης. Στα 710 άτομα που εξέφραζαν υπερβολική ανησυχία για την υγεία τους, το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (6%).

Επίσης, οι κατά φαντασία ασθενείς είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιοπάθεια. Και όσο μεγαλύτερο το άγχος τους, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για να γίνει ο φόβος τους πραγματικότητα.

Το άγχος είναι γνωστός παράγων κινδύνου για την καρδιά και όχι μόνο. Το άγχος ότι κανείς θα αρρωστήσει σοβαρά, με συνέπεια να τρέχει συνεχώς σε γιατρούς με το παραμικρό σύμπτωμα, δεν αποτελεί εξαίρεση, σύμφωνα με τους επιστήμονες και γι' αυτό τόνισαν ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ώστε να προλαμβάνεται ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια