Μεταβολίτης βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και επιμηκύνει τη ζωή

Ένας μεταβολίτης, η σπερμιδίνη, μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των τρωκτικών καθώς επίσης να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.

Η σπερμιδίνη είναι προϊόν του μεταβολισμού και που παράγεται από τον οργανισμό όλων των ζώων και του ανθρώπου, ενώ υπάρχει και σε πολλές τροφές, όπως σε ορισμένα είδη τυριών, στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.

Στο παρελθόν, η σπερμιδίνη είχε διαπιστωθεί ότι αυξάνει τη ζωή απλών οργανισμών, όπως μυκήτων, σκωλήκων και μυγών. Πέρυσι, πειράματα σε ποντίκια που έκαναν ισραηλινοί επιστήμονες, έδειξαν επίσης τις αντιγηραντικές ιδιότητες της εν λόγω ουσίας.

Η σπερμιδίνη φαίνεται να ενισχύει την κυτταρική διαδικασία της αυτοφαγίας, που επιτρέπει την ανακύκλωση των γερασμένων κυττάρων, πράγμα που κάνει το βιολογικό «ρολόι» να «τρέχει» πιο αργά.

Αυτή τη φορά, ερευνητές από τη Γαλλία και την Αυστρία, με επικεφαλής τον Σίμον Γκέντετζ του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς και τον Γκουίντο Κρέμερ, έθεσαν υπό παρακολούθηση τρωκτικά που έπιναν νερό με σπερμιδίνη.

Η μέση διάρκεια ζωής τους αυξήθηκε, ακόμη κι αν η χορήγηση της σπερμιδίνης άρχισε, όταν τα πειραματόζωα ήταν πια στη μέση ηλικία τους. Επίσης, η ουσία βελτίωσε την καρδιακή λειτουργία ακόμη και των ηλικιωμένων πειραματόζωων, ενώ μείωσε την αρτηριακή πίεσή τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις επιπτώσεις της σπερμιδίνης στους ανθρώπους, όταν αυτή λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 800 ατόμων και διαπίστωσαν ότι όσοι -ιδίως οι άνδρες- έτρωγαν τροφές με περισσότερη σπερμιδίνη (όπως η σόγια, τα μανιτάρια και το τσάι), είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καρδιοπάθειες, καθώς και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση του αίματος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια