Τραγικό λάθος η απόφαση για την ομιλία Ομπάμα

Γράφει ο Ανδρέας Παναγόπουλος , CNN Greece

Η ομιλία του προέδρου Ομπάμα στην Πνύκα, παραμονές λήξης της θητείας του και λίγο μετά την εκλογική διαδικασία στις Η.Π.Α. ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αποτελούσε γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και για την Ουάσιγκτον και για την Αθήνα.

Ποιος μεγαλύτερος συμβολισμός για την Δημοκρατία που σήμερα βάλλεται, υπονομεύεται και κινδυνεύει από την επιβολή των κανόνων των νεοφιλεύθερων αγορών, τον λαϊκισμό,την διαφθορά και την τρομοκρατία, από μια ομιλία του προέδρου Ομπάμα στην Πνύκα;
Ποιος μεγαλύτερος συμβολισμός από μία ομιλία στην γενέτειρα της Δημοκρατίας, από το χώρο όπου εφαρμοζόταν η Δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα, με φόντο την Ακρόπολη, για ιδανικά που κινδυνεύουν, καταπατούνται;
Ποιά μεγαλύτερη τηλεοπτική διαφήμιση για την χώρα και ποια μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη στην ασθμαίνουσα Ελλάδα;
Κι όμως, μία χειροβομβίδα τρομοκρατίας ανατίναξε πολλά από αυτά τα μηνύματα.
Η ομιλία στην Πνύκα μετατέθηκε σε άλλο κλειστό χώρο. Ναι, και απο εκει θα σταλούν μηνύματα για την σύγχρονη Ελλάδα, για την Ελλάδα που δημιουργεί, για την Ελλάδα του Πολιτισμού. Και οι λόγοι του προέδρου Ομπάμα απ΄όπου και εάν διατυπωθούν έχουν αξία.
Είναι όμως, δυνατόν η τρομοκρατία να επιβάλλει στην Δημοκρατία τους κανόνες της;
Είναι δυνατόν οι πανίσχυρες μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες να φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να ελέγξουν τον χώρο;
Είναι δυνατόν η ελληνική Πολιτεία να μην μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στον υψηλό επισκέπτη της;
Προφανώς προέχει η ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου.
Αλλά, μήπως είναι υπερβολική η αντίδραση των Αμερικανών;
Μήπως η ελληνική πλευρά δέχθηκε "ελαφρά τη καρδία" την αλλαγή;
Μήπως οι τεχνοκράτες της ασφάλειας επέβαλλαν τους δικούς τους κανόνες με βάση το γράμμα των κανονισμών και χωρίς να σταθμίζουν πολιτικές και άλλες παραμέτρους;
Εάν σταθμιζόταν σωστά, από τους Αμερικανούς το θέμα της επίθεσης με την χειροβομβίδα, δεν θα άλλαζε ο χώρος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι μετά την αλλαγή αυτή, ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο κάδρο των αμερικανικών αρχών ως μια χώρα που δεν παρέχει ασφάλεια.
Και η ζημιά που προκαλείται είναι τεράστια για τη χώρα.

Υστερόγραφο:
Τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει ο συγκεκριμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι εχέγγυα προστιθέμενης αξίας για τον ιερό χώρο της Πνύκας.
Στο λόφο της Πνύκας συγκαλούνταν η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων, στην Αρχαία Αθήνα (6ος-4ος αιώνας ,π.χ.). Από το αρχαίο βήμα αγόρευσαν κορυφαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης και ο Αισχίνης.

Πηγή φωτο: REUTERS

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια