Το μυστικό βιολογικό όπλο των Σοβιετικών!

Μετά από δεκαετίες, επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν ένα σοβιετικό βιολογικό όπλο, το οποίο είχε ξεφύγει από τα εργαστήρια, σκορπώντας τον θάνατο!

Τον Απρίλιο του 1979, ένα μυστηριώδες βιολογικό όπλο «δραπέτευσε» από ένα εργαστήριο στη Σοβιετική Ένωση, σκοτώνοντας τουλάχιστον 66 άτομα και άγνωστο αριθμό ζώων, στην κεντρική Ρωσία.

Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν μιλήσει για το «βιολογικό Τσερνομπίλ», που κανείς δεν γνώριζε τι ήταν αυτό το χημικό στοιχείο και πως διέρρευσε στην ατμόσφαιρα.

Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές κατάφεραν να αναλύσουν το γονιδίωμα των βακτηρίων πίσω από τους θανάτους, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν ένα στέλεχος του άνθρακα, το οποίο είχε τροποποιηθεί από Σοβιετικούς επιστήμονες.

Η έρευνα δίνει, επίσης, μια συναρπαστική εικόνα για τη στρατηγική και τις δυνατότητες της Σοβιετικής Ένωσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός πιθανού βιολογικού πολέμου.

Κατά τη στιγμή του ατυχήματος, αυτό το θανατηφόρο στέλεχος του άνθρακα ήταν αποθηκευμένο σε ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο, που ονομάζεται «Ένωση 19», κοντά στην Σοβιετική πόλη του Σβέρντλοφσκ (Sverdlovsk), που είναι σήμερα γνωστή ως Εκατερίνενμπουργκ (Ekaterinburg).

Στις 2 Απριλίου του 1979, τα τροποποιημένα βακτήρια διέφυγαν από τα φίλτρα αέρα και σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, μέσα σε μια εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 66 έως 105, ανάλογα με τις πηγές.

Οι αξιωματούχοι της ΕΣΣΔ, έριξαν τις ευθύνες για τους θανάτους σε μολυσμένο κρέας που κυκλοφορούσε στη μαύρη αγορά, αλλά το 1994, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η πραγματική αιτία ήταν ένα βακτήριο άνθρακα.

Μάλιστα, εκτιμάται πως εάν ο άνεμος φυσούσε προς το κέντρο της πόλης εκείνη την ημέρα, χιλιάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες, θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει.

Αλλά αν και η έρευνα του 1994 έδειξε ότι ο άνθρακας ευθυνόταν για αυτό το καταστροφικό συμβάν, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να αναλύσουν το DNA του, και δεν είχαν καμία ιδέα για το πώς οι Σοβιετικοί είχαν τροποποιήσει τα βακτήρια.

Η ομάδα των ερευνητών βρήκε τρόπο να συναρμολογήσει τα κατεστραμμένα κομμάτια του DNA του βακτηρίου για να σχηματίσουν ένα πλήρες γονιδίωμα του.

Σήμερα, με την ανάλυση που κατάφεραν, το βακτήριο του άνθρακα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, και έχει παρασκευαστεί και εμβόλιο εναντίον του.

Υπάρχουν φήμες ότι οι Σοβιετικοί έκαναν παρόμοια πειράματα με βακτήρια πανούκλας ή ακόμα και της νόσου των λεγεωνάριων και δεν έχει γίνει γνωστό αν τα εργαστήρια των βιολογικών όπλων, έχουν απολυμανθεί και αν είναι ακίνδυνα.

(με πληροφορίες και εικόνες από Science Alert, Science Mag, snoopit24)


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια