Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη

Με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον προστάτη σχετίζεται η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Cancer.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, με επικεφαλής τον Δρ Τιμ Στόκγουελ αξιολόγησαν και συνέκριναν 27 ήδη δημοσιευμένες μελέτες για τη σχέση αλκοόλ - καρκίνου του προστάτη.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, ακόμη και έως δύο ποτά ή μερίδες τη μέρα, αυξάνουν κατά 8% τον κίνδυνο για καρκίνο στον προστάτη, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου, είτε πρόκειται για πρώην πότες ή όσους δεν πίνουν ποτέ αλκοόκ. Επίσης, τα δύο ποτά αυξάνουν κατά 23% τον κίνδυνο συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν πιεί ποτέ στη ζωή τους.

Ακολούθως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αύξανε η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο μεγάλωνε και ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου στον προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου των ανδρών από καρκίνο παγκοσμίως, αλλά στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ακόμη πιο συχνός.

Δεδομένης της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα από άποψη δημόσιας υγείας.

Το αλκοόλ είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου στον μαστό και το γαστρεντερικό σύστημα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, του παγκρέατος και του προστάτη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια