Παγκοσμιοποίηση τέλος: Τι δείχνει η εκλογή Τραμπ και που μπορεί να οδηγήσει

Καμία σχέση δεν είχε ο σημερινός Τραμπ με αυτόν των προηγούμενων ημερών


Κουβέντα δεν είπε για τους μετανάστες και το τείχος στο Μεξικό, ένα θέμα που είχε κάνει σημαία του προεκλογικά. Ούτε για τείχος μίλησε, ούτε για πογκρόμ, ούτε για απελάσεις, ούτε για κλειστά σύνορα.

Ο Τραμπ απευθύνθηκε σε όλους τους Αμερικανούς λέγοντας «Οι ΗΠΑ πάνω από όλα». Αυτό σηματοδοτεί μαζί με τη ρήση του «Θα συνεργασθώ με όλους» στροφή της αμερικανικής πολιτικής προς το εσωτερικό, αφού μίλησε κιόλας για νέες δουλειές, για αυτοκινητόδρομους και υποδομές που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Βετεράνους.

Μπορεί η Ευρώπη και οι πολιτικοί της, αλλά και διάσημοι διανοητές να αισθάνονται σοκαρισμένοι από την εκλογή Τραμπ, ωστόσο η επικράτηση του αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι οι λαοί  αισθάνονται αποκομμένοι από το πολιτικό σύστημα, αισθάνονται ότι πολλές φορές δεν τους εκπροσωπεί, δεν τους καταλαβαίνει, μέσα από μια ελιτίστικη αντιμετώπιση, ενώ προτιμούν πρόσωπα που μπορεί να φέρουν την αλλαγή. Την όποια αλλαγή.

Στην Ιταλία πριν από χρόνια βγήκε ο Μπερλουσκόνι, ενώ πιο πριν είχαν ψηφίσει και μια Τσιτσιολίνα. Στη Γαλλία η Λεπέν καλπάζει, στην Ελλάδα οι ψηφοφόροι μετά από 40 χρόνια μεταπολίτευσης, που η διακυβέρνηση μοιραζόταν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, προτίμησαν αριστερά και Αλέξη Τσίπρα. Οι Έλληνες μάλιστα ψήφισαν ΟΧΙ στην Ευρώπη, ασχέτως αν έγινε ΝΑΙ. Όλα αυτά δείχνουν ότι παρά την τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδο, η πλειονότητα των ανθρώπων παγκοσμίως φοβάται την παγκοσμιοποίηση.

Τα τείχη που υποσχέθηκε ο Τραμπ με το Μεξικό, είναι τα ίδια τείχη που ορθώνουν οι Ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στους μετανάστες (ας ήταν και πρώην κομμουνιστικές). Ο Τραμπ υποσχέθηκε περισσότερες δουλειές στους Αμερικανούς και αυτό ψήφισαν. Θα δούμε στην πορεία αν θα εξελιχθεί σε έναν Μπους ή σε έναν Ρίγκαν, που ενώ τον έλεγαν παλιάτσο και θεατρίνο, άφησε το στίγμα του στην αμερικάνικη ιστορία με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα Ριγκανόμικς και την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι πανηγυρισμοί του Φάρατζ – που συνετέλεσε στο Brexit– για τον Τραμπ, το ταξίδι του στην Αμερική και η πιθανότητα να γίνει Πρέσβης στην Ευρώπη, ίσως σηματοδοτήσει το τέλος μιας άλλης Ένωσης κρατών.

Γεγονός πάντως είναι, και το έδειξαν οι εκλογές στην Αμερική, ότι αν οι πολιτικές ελίτ δεν καταλάβουν τι πραγματικά θέλουν οι λαοί, όχι μόνο θα χάνουν τις εκλογές, αλλά και θα οδηγήσουν τις χώρες τους και την ανθρωπότητα σε πολύ μεγάλες περιπέτειες.

Π.Ζ.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια