Το παρασκήνιο της «συνθηκολόγησης» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ και η επόμενη ημέρα στα κανάλια

Έντονο παιχνίδι παρασκηνίου όχι μόνο εντός της κυβέρνησης αλλά και εντός της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης παίχτηκε μέχρι να βρεθεί κοινή συνισταμένη και λύση στα πρόσωπα που θα συγκροτούσαν το ΕΣΡ
και από την άλλη να μην φανεί ότι κανένα κόμμα ούτε ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση έκαναν πίσω από τις αρχικές τους θέσεις. Δηλαδή να φανεί ότι δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση και ο Ν. Παππάς ούτε ότι κέρδισε η ΝΔ την κυβέρνηση.

Στην ουσία οι πάντες έδειξαν μετριοφροσύνη περισσότερο όμως η κυβέρνηση η οποία τελικά μη θέλοντας να δείξει ότι οπισθοχώρησε δέχθηκε και εκχώρησε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αμέσως μετά την υπερψήφιση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της πρότασης για τη σύνθεση του ΕΣΡ, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είναι σημαντικό είπε ότι υπήρξε η εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με μεγάλη πλειοψηφία και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα και να εργαστεί για να υπάρξει καταρχήν διαγωνιστική διαδικασία που να φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πιο έγκυρο και σωστό αποτέλεσμα».

«Θα πρέπει», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής «να ξεκινήσει η προετοιμασία για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς, διότι δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος. Το δάσος είναι οι δεκάδες περιφερειακοί και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, ολόκληρο το φάσμα του ραδιοφώνου και η τακτοποίηση, ο έλεγχος και η ρύθμιση όλης αυτής της υπόθεσης.

Θα είναι μία τομή όπου, πλέον στην ψηφιακή εποχή οι δημόσιες συχνότητες θα χρησιμοποιούνται και θα υπάρχει ενοίκιο γι’ αυτές, θα υπάρχει ρύθμιση, έλεγχος και δημόσια διαφάνεια. Πέραν του έντυπου λόγου, -που είτε έτσι είτε αλλιώς δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου και κρατικού ελέγχου-, για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και τα Μέσα του διαδικτύου έχουμε περάσει σε μία εποχή που χρειάζεται πολύ μεγάλη ευθύνη, προσοχή, δημοκρατικότητα, πολυφωνία, πλουραλισμός σε κάθε επίπεδο, αλλά και πρόγραμμα, ποιότητα, επίπεδο γλώσσας, καθώς και άνοιγμα στην κοινωνία. Όσο πιο τακτοποιημένο είναι το τοπίο, τόσο το καλύτερο είναι για όλους. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πολύ καλά και να πάμε γρήγορα σε μία τέτοια εξέλιξη».

Ειδικότερα για το ΕΣΡ, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, στόχος μας είναι να υπάρξει προικοδότηση οργανοτεχνική για να μπορεί κάποια στιγμή να φτάσει στα επίπεδα του γαλλικού ΕΣΡ. Επίσης, χρειάζεται μια προικοδότηση πολιτική και προγραμματική για να υπάρχει μία κατεύθυνση και ένα πλαίσιο. Άρα θα πρέπει να τεθούν στη διάθεση του ΕΣΡ τα πρακτικά όλων των συζητήσεων, των προτάσεων, των σκέψεων, των τεκμηριώσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να μπορούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με σύμφωνη γνώμη με την πολιτική ηγεσία, αλλά με πρώτο το δικό τους λόγο να προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών, στο τίμημα και στη διαγωνιστική διαδικασία.


Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε.


Η Νέα Δημοκρατία ήταν σταθερά υπέρ των Ανεξάρτητων Αρχών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και κάνει λόγο για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του ΕΣΡ και των τηλεοπτικών αδειών. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Υπέρ των πραγματικά Ανεξάρτητων και ισχυρών αρχών που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους. Το αποδείξαμε με τη συγκρότηση των τεσσάρων (4) από τις πέντε (5) συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές μέσα σε λίγους μήνες. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση ποτέ δεν συναίνεσε σε καμία Ανεξάρτητη Αρχή με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να προκύπτει ακόμη και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων τους.

Με την αποφασιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας απετράπη το επιχειρούμενο “μιντιακό” πραξικόπημα. Απετράπη το “μαύρο” στην ενημέρωση που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς που θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Τον κ. Παππά που προχώρησε σε έναν αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών με μια μελέτη - παρωδία και ένα διαγωνισμό - φιάσκο, που αποκάλυψε τα σχέδια διαπλοκής της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιο της Κυβέρνησης να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε, να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε καθοριστική και ακύρωσε το “νόμο Παππά”. Με τη σημερινή συμφωνία για συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., διασφαλίσαμε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει. Καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί. Με την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας που προκάλεσε ο κ. Παππάς.

Πετύχαμε ότι θα υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό Ε.Σ.Ρ. που θα επιτελέσει με ευθύνη το ρόλο του και θα υπηρετήσει στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν κάνει εκπτώσεις και δεν παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα και τις επιταγές του.

Με τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του κ. Παππά, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση, το λάθος της με τις τέσσερις (4) άδειες. Είναι αυτονόητο ότι είναι θέμα στοιχειώδους ευθύνης από την πλευρά της Κυβέρνησης να τηρήσει τη δήλωση που έκανε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών".

Και ο Νίκος Παππάς κατά της διαπλοκής

Μετά από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον διορισμό των μελών του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συμπληρώθηκε η κατά το Σύνταγμα αναγκαία πλειοψηφία.

Η συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραθεσμικής και ασύδοτης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Ακόμη και η ΝΔ μετά την γενική κατακραυγή – η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης – αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα. Έπραξε, έστω και τώρα, αυτό που όφειλε να έχει πράξει από την πρώτη στιγμή τηρώντας τη συνταγματική της υποχρέωση.

Το νέο ΕΣΡ αναλαμβάνει τώρα ένα βαρύ καθήκον: Να διεξάγει και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας το νόμο 4337/2015.

Η στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων σε αυτό το δύσκολο έργο είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα αξίζει επιτέλους να βγει από τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων και να περάσει στην εποχή της διαφάνειας και της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει αρωγός του ΕΣΡ σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένει πλέον τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Συνεργάτες του αρμόδιου υπουργού για την ψηφιακή πολιτική και τα ΜΜΕ Νίκου Παππά αναφέρουν ότι «το επόμενο διάστημα θα διαβουλευτούμε με τα μέλη του ΕΣΡ για να διευκρινιστούν οι διαθέσεις και οι δυνατότητές τους για την διεξαγωγή του διαγωνισμού για την παροχή μόνιμων αδειών» για να προσθέσουν ότι εάν η Ανεξάρτητη Αρχή περιγράψει μια μακροχρόνια διαδικασία (σ.σ. παραγγελία μελέτης για τον αριθμό των αδειών, τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού κλπ)  τότε θα πρέπει να βρεθεί τρόπος παροχής προσωρινών αδειών. Τονίζουν ωστόσο ότι και η ενδεχόμενη παροχή προσωρινών αδειών θα γίνει σε συνεργασία με το ΕΣΡ.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνουν ότι το υπουργείο διαθέτει την εμπειρία, την υποδομή και το προσωπικό που μπορεί να «τρέξει» πιο γρήγορα την διαγωνιστική διαδικασία εφόσον βέβαια το ΕΣΡ επιθυμεί την συνδρομή του.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια