Τρομακτικά βίντεο από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ - Μετασεισμός του... 2011 λέει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πώς ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ που χτύπησε χθές τν Ιαπωνία είναι μετασεισμός του φονικού σεισμού των 8,9 Ρίχτερ που το 2011 είχε προκαλέσει βιβλικές καταστροφές στην Ιαπωνία.

Αντίθετα όμως με τον σεισμό-μαμούθ του 2011 από τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 15.000 άνθρωποι και είχε καταστραφεί το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, από το νέο σεισμό δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές ενώ μόνο 5 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.

Ωστόσο και ο νέος σεισμός ήταν τρομακτικός όπως αποτυπώνεται σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας.Την στιγμή του μεγάλου σεισμού των 7,4 Ρίχτερ, που χτύπησε την Ιαπωνία, καταγράφουν βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στο βίντεο από το δίκτυο ΒΝΟ η τρομακτική δόνηση συγκλονίζει την περιοχή ενώ ακόμη επικρατεί σκοτάδι στην περιοχή (η δόνηση σημειώθηκε στις 05:59, τοπική ώρα),  και διαρκεί αρκετά δευτερόλεπτα.



Ακολούθως ήχουν οι σειρήνες για την εκκένωση των νομαρχιών της Φουκουσίμα και του Μιγιάγκι, μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι έως και τριών μέτρων. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η προειδοποίηση για τσουνάμι είχε αρθεί σε επιφυλακή, ενώ τα μεγαλύρτερα κύματα ύψους 1,4 μέτρων είχαν καταγραφεί στην πόλη Σεντάι.



Αν και μετά το σεισμό των 7,4 Ρίχτερ οι ιαπωνικές αρχές σήμαναν συναγερμό στις περιοχές Φουκουσίμα και Μιγιάγκι για τον κίνδυνο τσουνάμι ύψους έως και 3 μέτρων, αρχικά στις 2:52 ώρα Ελλάδος ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σε επιφυλακή και λίγη ώρα μετά τις 6 το πρωί πλέον υπήρξε λήξη συναγερμού.

Ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποιεί για πιθανούς μετασεισμούς ίδιου μεγέθους - γύρω δηλαδή στους 7 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ - τις επόμενες επτά ημέρες.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φουκουσίμα, 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Νάμιε. Αμέσως ακολούθησε προειδοποίηση για τσουνάμι, ενώ ακολούθησε και μετασεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφηκε στα δέκα χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ταρακουνήθηκαν κτίρια στην πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται 240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του επίκεντρου της σεισμικής δόνησης.

Η αρχική ενημέρωση της μετεωρολογικής και σεισμολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας έκανε λόγο για κίνδυνο σεισμικών κυμάτων ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων κατά τόπους στις βόρειες ακτές της χώρας.

Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε ένα πρώτο, μικρό τσουνάμι, όμως υπήρχε κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, σύμφωνα με την αρμόδια ιαπωνική υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα, στο λιμάνι Οναχάμα της Φουκουσίμα, καταγράφηκαν κύματα ύψους 60 εκατοστών, ενώ κύματα 90 εκατοστών κατέγραψαν οι Αρχές στην παραλιακή πόλη Σόμα.

Λίγο αργότερα, η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι στην πόλη Σεντάι καταγράφηκε τσουνάμι 1,4 μέτρων.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει στις αρχές πληροφορίες για σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK. Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για την ύπαρξη πέντε τραυματιών -μεταξύ των οποίων μιας γυναίκας στην πόλη Γιαμπούκι και ενός άντρα στη Φουκουσίμα. Η αστυνομία επίσης επιβεβαίωσε την ύπαρξη πέντε ελαφρά τραυματιών.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της νήσου Χονσού, όπου βρίσκεται το Τόκιο, ξυπνώντας απότομα εκατομμύρια κατοίκους της.

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ιαπωνίας, ανακοίνωσαν ότι καταγράφουν δεδομένα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Φουκουσίμα Νταϊτσί, όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα τον Μάρτιο του 2011, και Φουκουσίμα Νταϊνί. Η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή διακόπηκε, ενώ η κρατική τηλεόραση NHK, επικαλούμενη την εταιρεία Tepco, μετέδωσε ότι διακόπηκε για μία ώρα και 40 λεπτά η ψύξη στον αντιδραστήρα 3 στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Στις ακτές και των δύο πυρηνικών εργοστασίων καταγράφηκε τσουνάμι ενός μέτρου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Στις 02:52 (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό ότι η προειδοποίηση («warning») για τσουνάμι στις νομαρχίες της Φουκουσίμα και του Μιγιάγκι υποβαθμίστηκε σε επιφυλακή («alert»). Μικρά κύματα, 30-40 εκατοστών, συνέχιζαν να «χτυπούν» τις ακτές.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια