Η 5η Δεκεμβρίου

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Τελικά, σε αυτή τη χώρα, ούτε ο μήνας των Χριστουγέννων είναι ένας ήρεμος μήνας σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Τον Δεκέμβριο του 2014 αποφασίστηκαν οι εκλογές μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ και φέτος κανείς δεν αποκλείει μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο να ληφθούν αποφάσεις που θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 5η Δεκεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, όπου ?λογικά? θα γίνει η εκτίμηση ως προς την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης και στη συνέχεια θα πρέπει οι δανειστές να πουν (και δημόσια) τι θα κάνουν με την υπόθεση του χρέους. Από αυτές τις αποφάσεις θα επηρεαστούν πιθανώς και τα πολιτικά πράγματα στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός αναμένει να υπάρξουν εκείνη την ημέρα σημαντικές ανακοινώσεις για το χρέος, έτσι ώστε να μπορέσουν ο ίδιος και η κυβέρνησή του να πάρουν τις πολιτικές «ανάσες» που χρειάζονται. Οι Γερμανοί, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη και ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να... απαντήσει στον πρόεδρο Ομπάμα ότι «κάνουν κακό όσοι μιλούν στους Έλληνες για το χρέος».
Εάν λοιπόν οι αποφάσεις δεν είναι αυτές που η Αθήνα περιμένει, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά σε ένα σημαντικό δίλημμα: 'Η συνεχίζει ως έχει με αντίπαλο την κόπωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του αλλά και τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει, ή προσφεύγει σε εκλογές με δυσμενείς για τον ΣΥΡΙΖΑ όρους.
Το βέβαιο είναι πως η σημερινή κατάσταση, όπου κυριαρχούν η στασιμότητα και η απαισιοδοξία για το μέλλον, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Αποφάσεις σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξουν για να ξέρουν όλοι οι Έλληνες την αλήθεια, μακριά από ωραιοποιήσεις και επικοινωνιακά παιχνίδια!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια