Ο εφιάλτης του 4ου Μνημονίου

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Σοκ προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Γ. Προβόπουλου για την πιθανότητα ύπαρξης 4ου Μνημονίου που θα συνδεθεί με το χρέος. Η σχετική φιλολογία για πρόσθετα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές προκειμένου να διευθετήσουν το ελληνικό χρέος υπήρχε εδώ και καιρό είναι η αλήθεια,
αλλά όταν αυτές οι φήμες επιβεβαιώνονται από τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, τότε το όλο θέμα αποκτά μια άλλη διάσταση.

Η κυβέρνηση (φυσιολογικά) διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά -όπως έχει δείξει και το παρελθόν- οι διαψεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, ειδικά για τα οικονομικά, ελάχιστη σχέση έχουν με την... πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών οφείλει αυτήν την ώρα να διερευνήσει τις αληθινές προθέσεις της τρόικας και κινούμενος μακριά από τα επικοινωνιακά παιχνίδια να πει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό και να οργανώσει τη δική του άμυνα. Εάν υπάρχουν σκέψεις, όπως λένε στην αντιπολίτευση, να «φορτωθεί» το 4ο Μνημόνιο στην επόμενη κυβέρνηση έτσι ώστε να συντομευθεί ο χρόνος παραμονής της στην εξουσία (το σενάριο περί... δεξιάς παρένθεσης), τότε θα πρέπει οι «εγκέφαλοι» αυτής της τακτικής να συνυπολογίσουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει κυρίως τον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν αντέχει άλλα βάρη. Δεν είναι πλέον θέμα κυβερνήσεων, προσώπων ή κομμάτων. Είναι πολύ απλά θέμα επιβίωσης των πολιτών το να μπει ένα «φρένο» επιτέλους στη «σκληρή» δημοσιονομική προσαρμογή.

Τώρα είναι η στιγμή που η κυβέρνηση οφείλει να συζητήσει ανοιχτά με τους ξένους για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Να αφήσει κατά μέρος τη σκόπιμη ωραιοποίηση μιας δραματικής κατάστασης, τις εξαγγελίες για... αυξήσεις από το 2018, τις δηλώσεις ότι «όλα πάνε καλά» και να τοποθετηθεί με ειλικρίνεια. Ετσι και οι πολίτες θα γνωρίζουν αλλά και η αντιπολίτευση θα τεθεί προ των ευθυνών της για το μέλλον...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια