Διαφορετική η online συμπεριφορά των παιδιών

Νέα μελέτη της εταιρείας ασφαλείας Kaspersky Lab σε συνεργασία με το γερμανικό Ινστιτούτο Iconkids & Youth αποκαλύπτει ότι αγόρια και κορίτσια δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στο Διαδίκτυο


Αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8-16 ετών συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά στο Διαδίκτυο από ό,τι στην πραγματική ζωή, εκτιμά η νέα μελέτη «Growing Up Online - Connected Kids» που πραγματοποίησε η εταιρεία ασφαλείας Kaspersky Lab σε συνεργασία με το γερμανικό Ινστιτούτο Iconkids & Youth.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι τα δύο φύλα χρειάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις προκειμένου να παραμένουν ασφαλή κατά τις online περιηγήσεις τους.

Κορίτσια στο smartphone, αγόρια στο pc

Όπως φάνηκε στη μελέτη, στα κορίτσια αρέσει να χρησιμοποιούν περισσότερο τα smartphones, ενώ τα αγόρια προτιμούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις κονσόλες παιχνιδιών. Τα στοιχεία των ειδικών έδειξαν ότι τα αγόρια είναι γενικά πιο επιρρεπή στον εθισμό τους σε παιχνίδια στον υπολογιστή: τα αναφέρουν πιο συχνά στη λίστα των καθημερινών τους online δραστηριοτήτων, ενώ τα κορίτσια επιλέγουν την επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων και γραπτών μηνυμάτων (instant messengers).

Στο πλαίσιο της μελέτης, τα κορίτσια ανέφεραν ότι πραγματοποιούσαν τις τηλεφωνικές κλήσεις - μια δυνατότητα που έχει πλέον προστεθεί στα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα - και τα μηνύματα, γεγονός που υποδεικνύει την αγάπη τους για τα smartphones. Οι ερευνητές εικάζουν ότι λόγω της κοινωνικότητάς τους τα κορίτσια καταφεύγουν για την πληροφόρησή τους σε μέλη της οικογένειας ή φίλους, τη στιγμή που τα αγόρια βασίζονται περισσότερο στο Διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο τους δημιουργεί την ψευδαίσθηση συχνά ότι γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους όταν βρίσκονται online.

Πιο εξωστρεφή και παρορμητικά τα αγόρια

Βάσει των στοιχείων που συνέλεξαν οι ειδικοί, φάνηκε ότι τα αγόρια είναι λιγότερο συνεσταλμένα στο online περιβάλλον συγκριτικά με τα κορίτσια. Δίνουν δηλαδή πολλές προσωπικές πληροφορίες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και προσποιούνται συχνά ότι είναι μεγαλύτερα σε ηλικία από ό,τι είναι πραγματικά.

Τα αγόρια προσπαθούν επίσης να παρακάμψουν προγράμματα γονικού ελέγχου στις συσκευές τους και κρύβουν πληροφορίες γύρω από τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα από τους γονείς τους. Αυτό συμβαίνει γιατί συγκριτικά με τα κορίτσια τα αγόρια είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν ιστοσελίδες με περιεχόμενο ακατάλληλο για ανηλίκους.
«Η έρευνα δείχνει ότι οι γονείς αγοριών θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι κάνουν τα αγόρια τους στο Διαδίκτυο. Πρέπει να χρησιμοποιούν ενημερωμένα προγράμματα γονικού ελέγχου που δεν θα είναι δυνατόν να παρακαμφθούν, προκειμένου να προφυλάξουν τα παρορμητικά αγόρια τους από ανεπιθύμητες ή επικίνδυνες πληροφορίες, π.χ. παιχνίδια που δεν προορίζονται για παιδιά» συμβουλεύει ο επικεφαλής του τμήματος Consumer Business της Kaspersky Lab Αντρέι Μοχόλα. «Εν τω μεταξύ, οι γονείς κοριτσιών θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με τα οποία επικοινωνούν διαδικτυακά οι κόρες τους. Τα κοινωνικά δίκτυα και οι messengers χρησιμοποιούνται συχνά από τύπους που επιθυμούν να κερδίσουν δόλια την εμπιστοσύνη ενός παιδιού».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια