Τo Facebook «μαλακώνει» την πολιτική του για το υλικό που επιτρέπει να δημοσιεύεται

Το Facebook θα επιτρέπει τη δημοσίευση στην πλατφόρμα του υλικού που προηγουμένως θα απομακρυνόταν λόγω παραβίασης των όρων λειτουργίας του, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, λίγο καιρό μετά το ζήτημα που προέκυψε γύρω από τη λογοκρισία σε ιστορική φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου «πρωταγωνιστούσε» ένα γυμνό κορίτσι.

«Προβήκαμε σε μια σειρά αλλαγών πολιτικής μετά τη φωτογραφία “The Terror of War” φωτογραφία. Βελτιώσαμε τη διαδικασία κλιμάκωσής μας για να διασφαλίζεται πως αμφιλεγόμενες ειδήσεις και εικόνες έρχονται στην επιφάνεια πιο γρήγορα» δήλωσε ο Πάτρικ Γουόκερ, διευθυντής media partnership του Facebook για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
«Και στις προσεχείς εβδομάδες θα αρχίσουμε να επιτρέπουμε (δημοσίευση) περισσότερου υλικού που οι χρήστες βρίσκουν άξιο λόγου, ενδιαφέρον ή σημαντικό για το δημόσιο συμφέρον, ακόμα και αν υπό άλλες συνθήκες παραβίαζε τους όρους μας» είπε σε συνάντηση της Ένωσης Νορβηγών Εκδοτών στο Όσλο. Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης, θέση είχε πάρει και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ.
«Θα συνεργαστούμε με την κοινότητα και τους εταίρους μας για να βρούμε ακριβώς πώς θα το κάνουμε αυτό» είπε. «Σκοπός μας είναι να ανοίγουμε τον δρόμο για περισσότερες εικόνες και ειδήσεις χωρίς να υπάρξει κίνδυνος ασφαλείας ή να προβάλλονται ακατάλληλες εικόνες σε ανηλίκους ή άλλα άτομα που δεν θέλουν να τις δουν».
Το Facebook επανέφερε την φωτογραφία, που είχε κερδίσει Πούλιτζερ, αφού η Σόλμπεργκ και άλλοι το κατηγόρησαν για λογοκρισία και για «παρέμβαση στην ιστορία» μέσω της διαγραφής της εικόνας από λογαριασμούς λόγω «γυμνού». Τελικά το Facebook υποχώρησε, δεχόμενο πως η ιστορική σημασία της φωτογραφίας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τους κανόνες λειτουργίας του.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια