Και ξαφνικά οι υπό πολιορκία στην Μοσούλη ισλαμιστές του ISIS αιφνιδιάζουν τους πάντες και κατέλαβαν τις Rutba και Sinzar! | Βίντεο

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Την στιγμή που υποτίθεται ότι ο αμερικανικός συνασπισμός επιχειρεί κατά της Μοσούλης το ISIS συνεχίζει να αιφνιδιάζει και κατέλαβε μέσα σε δύο ημέρες την στρατηγική πόλη Rutba στο δυτικό Ιράκ κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και την εξίσου στρατηγική πόλη Sinjar στο βόρειο Ιράκ η οποία τελούσε υπό τον έλεγχο των Κούρδων Πεσμεργκά
κοντά στα συριακά σύνορα δημιουργώντας υποψίες ότι δημιουργούνται πολύ «εύκολοι» διάδρομοι για μεταφορά των ισλαμιστών στο μέτωπο της Συρίας όταν τελικώς η Μοσούλη επιστρέψει υπό τον έλεγχο του ιρακινού κράτους.

Ειδικά στην Sinjar είναι μια πολύ ευνοϊκή εξέλιξη για τους Τούρκους καθώς σε αυτή την πόλη συγκεντρώνονται Κούρδοι μαχητές απ'όλα τα τμήματα του «Κουρδιστάν» (τουρκικό, ιρακινό, συριακό, πλην ιρανικού)

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία μέσω της ΜΙΤ ελέγχει πολύ περισσότερο το ISIS από τον καθένα.

Η Rutba έχει 20,000 κατοίκους και βρίσκεται 200 από τα ιορδανικά σύνορα.

Η επίθεση των ισλαμιστών ενισχύθηκε από πολλές επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας οι οποίοι ανατινάχθηκαν ανάμεσα στους Ιρακινούς στρατιώτες.

Όμως ούτε η επίθεση στην Μοσούλη πάει ιδιαίτερα καλά καθώς όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος του Πενταγώνου Capt. Jeff Davis είπε ότι οι δυνάμεις των Κούρδων και των Ιρακινών ενώ πριν έκαναν «σταθερή πρόοδο» ενώ τώρα συναντούν «μεγάλη αντίσταση» έξω από την πόλη και προέβλεψε ότι «θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη» καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις εισχωρούν ακόμα περισσότερο στην πόλη.

Ο Capt. Davis παραδέχθηκε ότι 80 χωριά και μικρές πόλεις που ξαναπήραν οι κουρδικές και οι ιρακινές δυνάμεις την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας στην ουσία ήταν ακατοίκητα.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες διατάχθηκαν να χρησιμοποιήσουν μάσκες αερίου μετά την ρίψη πετρελαίου σε ορυχείου θειαφιού από το ISIS 70 χλμ νότια της Μοσούλης και το οποίο ακόμα καίγεται κοντά στην αμερικανική βάση στην Qayyarah.

Η πτώση της Sinjar είναι η δεύτερη νίκη των ισλαμιστών κατά των Peshmerga. Η πτώση της έσωσε την κύρια οδό εφοδιασμού του ISIS από το Ιράκ προς την Raqqa από αποκοπή.

Για τους Peshmerga ήταν καταστροφή. Η Sinjar ήταν το κύριο μέρος συγκέντρωσης των Σύρων Κούρδων μαχητών οι οποίοι έρχονταν προς βοήθεια των αδελφών τους στο Βόρειο Ιράκ.

Εκεί συγκεντρώνονταν και μαχητές του PKK

Οι μάχες στο Κιρκούκ διήρκεσαν τρεις ημέρες και στοίχισαν την ζωή τουλάχιστον 200 Κούρδων μαχητών τώρα το ISIS κατέλαβε την πόλη της ιρακινής ερήμου Rutba, 700km νοτιοδυτικά της Μοσούλης μετά από επίσης μάχες τριών ημερών

Η Rutba ελέγχει και αυτή τον αυτοκινητόδρομο Baghdad-Amman ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην μεγαλύτερη αμερικανική βάση στο Ιράκ στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις και στελέχη της αμερικανικής Αεροπορίας.

Η ιρακινή κυβέρνηση είχε αναπτύξει στην πόλη Τάγματα του ιρακινού Στρατού και Συνοριοφύλακες αλλά αποδείχτηκαν πολύ λίγοι μπροστά στο ISIS.

Ο δήμαρχος της πόλης Imad al-Dulaimi έκανε έκκληση σωτηρίας αλλά εις μάτην.

Η αλήθεια είναι η εξής: Για την Rutba οι Αμερικανοί υποτίμησαν τις δυνατότητες του ISIS για μια τέτοια αντεπίθεση και απλώς «πιάστηκαν» στον ύπνο.

Ο ιορδανικός Στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και ήδη έχουν μεταφερθεί ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα με το Ιράκ







* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια