Το σημείο καμπής

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Εδώ και καιρό είχε επισημάνει η στήλη ότι σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (μνημονιακών και μη) υπήρχε πάντοτε το σημείο καμπής.
 
Η χρονική στιγμή δηλαδή που μια απόφαση ανέτρεπε πλήρως το κλίμα για τον εκάστοτε πρωθυπουργό και ύστερα από αυτό το σημείο δεν μπορούσε ποτέ να ανακάμψει. Για τον κ. Καραμανλή, φερ' ειπείν, ήταν η υπόθεση του Βατοπεδίου, για τον κ. Σαμαρά το κλείσιμο της ΕΡΤ και η σύγκρουσή του με τον κ. Κουβέλη.
Το πιο ενδιαφέρον δε, είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις όταν πέρασαν αυτό το σημείο καμπής έκαναν -εν συνεχεία- το ένα λάθος μετά το άλλο στην προσπάθειά τους να ανακάμψουν δημοσκοπικά και να κερδίσουν πολιτικό χρόνο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα. Η «υπόθεση Καλογρίτσα», το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυτό το «σημείο καμπής». Και όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, η αγωνία των κυβερνώντων να διορθώσουν την κατάσταση τους οδηγεί σε νέα λάθη, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκαν έκτακτα γεγονότα - υπουργικά σφάλματα που επιδείνωσαν περισσότερο το κλίμα. Προσέξτε τι συνέβη τις ημέρες που προηγήθηκαν:

Εβδομάδα λαθών

Η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε για τον ΣΥΡΙΖΑ με την εκτόξευση χημικών κατά των συνταξιούχων, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό στις διαρροές περί... οργής! Την επόμενη μέρα (Τρίτη) ξέσπασε η θύελλα με την Εκκλησία, γεγονός που οδήγησε τον κ. Τσίπρα στο να ανακρούσει πρύμναν και τον κ. Φίλη να αλλάξει μέσα σε λίγες ώρες την αρχική του θέση. Την Τετάρτη ξέσπασε η κρίση στο ΣτΕ με την παραίτηση δύο μελών του ΣτΕ από την Ενωση Δικαστών, κίνηση που συνοδεύθηκε με βαρύτατες καταγγελίες κατά του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου. Την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μια μάλλον άγαρμπη κίνηση και κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων για να τους ανακοινώσει αυξήσεις στους μισθούς τους. Και η εβδομάδα έκλεισε με τον Ν. Παππά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα για τον διαγωνισμό-παρωδία και για τη συμμετοχή σε αυτόν του κ. Καλογρίτσα!

Με καταγγελτικό λόγο
Για «σχέδιο εκτροπής» αναμένεται να μιλήσει αύριο στη Βουλή, στη συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ο Κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης και αναμένεται να επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών προσωπικά στον κ. Τσίπρα. Στη ΝΔ έχουν καταγράψει ήδη τα γεγονότα των τελευταίων ημερών -και όχι μόνο- και θεωρούν ότι όλα αυτά ενισχύουν την καταγγελία που έχουν κάνει περί διαμόρφωσης ενός ιδιότυπου καθεστώτος στη χώρα! «Οι εξελίξεις αυτές -αναμένεται να πει- επιβεβαιώνουν την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό που εκφράζει εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική Δικαιοσύνη. Για τις σοβαρές δυσλειτουργίες, τις περίεργες μεθοδεύσεις και τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν». Οπως σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, «όσοι αναμένουν έναν Μητσοτακη ήπιο και συγκαταβατικό θα απογοητευθούν. Θεωρεί μείζον θέμα την κυβερνητική απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και αυτό ακριβώς θα καταγγείλει».

Τα επικοινωνιακά τρικ εξοργίζουν
Σε δύο κλασικές (αλλά όχι τόσο αποτελεσματικές) κινήσεις προχωρεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας και να «αγοράσει» πολιτικό χρόνο. «Ανεβάζει» το θέμα του ανασχηματισμού, ελπίζοντας ότι θα τον βοηθήσει και στο δύσκολο ?όπως αναμένεται? συνέδριο, και ανασύρει και την υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Προφανώς δεν θυμάται ότι ανάλογες κινήσεις έκαναν πολλοί (εάν όχι όλοι) από τους πρωθυπουργούς των τελευταίων ετών, χωρίς να καταφέρουν κάτι ουσιαστικό. Οταν τα προβλήματα σε μια κυβέρνηση είναι έντονα και η κοινωνία το έχει αντιληφθεί, τότε τα επικοινωνιακά τρικ όχι μόνο δεν πιάνουν, αλλά και εξοργίζουν περισσότερο τους πολίτες...

«Οι παρεξηγήσεις λύθηκαν» με κωλοτούμπα
Πρόκειται ίσως για την πιο γρήγορη... κυβίστηση, ακόμη και για τα μέλη της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Από τη δυναμική υπεράσπιση των απόψεών του για την αλλαγή των Θρησκευτικών πέρασε στη γνωστή φράση περί «παρεξηγήσεων που λύθηκαν». Χρειάστηκαν μόνον ελάχιστα 24ωρα, η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου και -κυρίως- η ένταση των φημών για... ανασχηματισμό για να αλλάξει η θέση του υπουργού!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια