Ρωσία και Μεσόγειος

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Η Βρετανία βρέθηκε σε αυξημένη επιφυλακή όταν η ρωσική ναυτική δύναμη πέρασε τη Μάγχη, ενώ λίγο πριν διέλθει τα στενά του Γιβραλτάρ προκάλεσε τρικυμία στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ισπανίας για ενδεχόμενο ανεφοδιασμό της στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα, στη βόρεια ακτή του Μαρόκου.

Πιο πρόσφατη εξέλιξη στο ταραγμένο διπλωματικά και επιχειρησιακά ταξίδι του αεροπλανοφόρου «Κουζνέτσοφ» και της ναυτικής μοίρας που το συνοδεύει η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα ότι η ρωσική ναυτική δύναμη δεν θα εμπλακεί σε βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.
Μέχρι στιγμής εδώ και έναν και πλέον χρόνο η Ρωσία πλήττει στόχους στη Συρία είτε με μαχητικά αεροσκάφη που εφορμούν από αεροδρόμια που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Δαμασκού είτε με πυραύλους τύπου Κρουζ που εκτοξεύονται από τον στόλο της Κασπίας και διέρχονται από τον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ιράκ, με τη συναίνεση της Τεχεράνης και της Βαγδάτης. Ο κατάπλους της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Μεσόγειο έχει πρώτα απ' όλα πολιτική σημασία και χρησιμότητα, καθώς δηλώνει ότι η εμπλοκή της Μόσχας στη Μέση Ανατολή δεν συνδέεται μόνο με τη σύγκρουση στη Συρία. αλλά θα έχει μακρά διάρκεια: Με άλλα λόγια το μήνυμα είναι: «Ηρθαμε για να μείνουμε».
Η ρωσική ναυτική μοίρα δεν έκανε τον μεγάλο περίπλου από την Αρκτική στην Ανατολική Μεσόγειο για να επιστρέψει στους ναυστάθμους του Μουρμάνσκ και του Αρχαγγέλσκ, όλα δείχνουν ότι η νέα μόνιμη βάση της δεν θα είναι άλλη από τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία σε ένα ακόμη μήνυμα για τον αμετάκλητο χαρακτήρα της προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία την άνοιξη του 2014. Το ΝΑΤΟ που κινητοποιήθηκε στη Μάγχη και στα στενά του Γιβραλτάρ δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλό όταν αργά ή γρήγορα το «Κουζνέτσοφ» ή κάποια άλλα πολεμικά πλοία διέλθουν τον Ελλήσποντο και τον Βόσπορο με διασταλτική ερμηνεία της Συνθήκης του Μοντρέ, που απαγορεύει τη διέλευση αεροπλανοφόρων.
Σε αντίθεση όμως με το Λονδίνο που υπερθεμάτισε και τη Μαδρίτη που αναγκάστηκε να συντονιστεί με την Ατλαντική Συμμαχία η Τουρκία του Ερντογάν όχι μόνο δεν πρόκειται να εκφράσει ενόχληση, αλλά θα αξιοποιήσει τη διέλευση των στενών από τη ρωσική ναυτική μοίρα ως ακόμη μία επιβεβαίωση της εγκάρδιας συνεννόησης με τη Ρωσία του Πούτιν.
Αμφίβολης επιχειρησιακής επιπρόσθετης αποτελεσματικότητας η εντυπωσιακή ενίσχυση του Ρωσικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει βαρύνουσα διπλωματική σημασία, καθώς στέλνει μηνύματα που αφορούν την ευρύτερη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα - βλέπε Γεωργία αλλά και Ρουμανία, Βουλγαρία αλλά και τις διμερείς σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια