Τρισδιάστατο ταξίδι στην αρχαία Πομπηία | Εικόνες - Βίντεο

Σουηδοί ερευνητές αποκαλύπτουν τρισδιάστατη ξενάγηση στην κατοικία ενός πλούσιου τραπεζίτη που έζησε πριν από 2.000 χρόνια


Τη δυνατότητα να «ξαναχτίσουν» την αρχαία πόλη της Πομπηίας με τη βοήθεια της τρισδιάστατης τεχνολογίας είχαν σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ.

Η φημισμένη αρχαία πόλη της νότιας Ιταλίας, με πληθυσμό που άγγιζε τους 20.000-30.000 κατοίκους, «έσβησε» το 79 μ.Χ. έπειτα από καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου. Έκτοτε ειδικοί, αρχαιολόγοι και λάτρεις της ιστορίας δυσκολεύονταν να φανταστούν την εικόνα των κτιρίων της Πομπηίας.


Όταν οι νέες τεχνολογίες «παντρεύονται» την ιστορία

Με τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας, οι σουηδοί επιστήμονες άρχισαν το 2010 να εργάζονται πυρετωδώς για την εικονική «αναδόμηση» της ιστορικής πόλης, αποκαθιστώντας την εικόνα που είχε πριν από την ηφαιστειακή έκρηξη που την βύθισε στον θάνατο.


Το πρότζεκτ των ερευνητών βασίστηκε στην προηγμένη ψηφιακή αρχαιολογία και σε τρισδιάστατα μοντέλα τα οποία παρουσιάζουν την ολοκληρωμένη εικόνα ευρημάτων. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί σάρωσαν την περιοχή στην οποία κάποτε δέσποζε η αρχαία πόλη της Πομπηίας (2011-2012) και στην συνέχεια δημιούργησαν 3D απεικονιστικά μοντέλα στα οποία παρουσιάζεται η καθημερινότητα των κατοίκων πριν από την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου.


Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι σουηδοί επιστήμονες προχώρησαν στην αναδόμηση της πολυτελούς κατοικίας του πλούσιου τραπεζίτη Lucius Caecilius Iucundus. «Συνδυάζοντας τις νέες τεχνολογίες και με παραδοσιακές μεθόδους, πλέον είμαστε σε θέση να περιγράψουμε την Πομπηία με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε άλλη φορά» εξηγεί ο ψηφιακός αρχαιολόγος Νικολό Ντελ Ούντο από το Πανεπιστήμιο της Λουντ.


Μέσα από την 3D ξενάγησή τους, οι ερευνητές αποκαλύπτουν τους εσωτερικούς χώρους της έπαυλης του τραπεζίτη, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα διακοσμητικά μοτίβα που κοσμούσαν τα δάπεδα και τους τοίχους της, στα έργα τέχνης και στα μεμονωμένα αντικείμενα της περιόδου. Δεν παραλείπουν μάλιστα τους εξωτερικούς χώρους της πολυτελούς κατοικίας, ενώ γίνεται αναφορά στις καθημερινές συνήθειες της οικογένειάς του αλλά και στην φροντίδα του νοικοκυριού.





* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια