Ένα κρίσιμο τρίμηνο

Η χώρα βρίσκεται στην αφετηρία ενός κρίσιμου τριμήνου. Για το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά και συνολικά για το μέλλον της οικονομίας. Ήδη διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου για να διευθετηθούν οι εναπομείνασες εκκρεμότητες, τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης, εν όψει της Συνόδου του Eurogroup σε δέκα μέρες.

Η ενίσχυση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος θα διοχετευθεί στη χειμαζόμενη πραγματική οικονομία.
Ολα δείχνουν ότι η δύσκολη πρώτη αξιολόγηση τερματίζεται με επιτυχία. Με επώδυνα μέτρα, τα οποία όμως ήταν προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει παραπέρα το πρόγραμμα. Το ευρωπαϊκό (και το διεθνές) περιβάλλον, όπως προκύπτει από τοποθετήσεις κορυφαίων παραγόντων, είναι ευνοϊκό. Αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά. Με σταθερότητα αλλά και ευελιξία, όπου απαιτείται.
Ενα ακόμη ευοίωνο σημείο έρχεται να προστεθεί στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου της επόμενης Τρίτης. Με αιχμή τη συντομότερη δυνατή συμφωνία στα μέτρα για το χρέος. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι προς την κατεύθυνση αυτή, πέραν της Αριστεράς, πλειοδοτεί και η σοσιαλιστική ευρω-πτέρυγα. Η δεύτερη αξιολόγηση, που ξεκινά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, προοιωνίζεται περισσότερο ευχερής, καθώς δεν εφάπτεται με άλλα μέτρα λιτότητας. Βεβαίως στη διάρκειά της πρόκειται να δοθεί η μεγάλη μάχη για τα εργασιακά. Την κατάκτηση ενός σύγχρονου καθεστώτος για τους εργαζομένους. Με πρώτο την αποκατάσταση των καταργημένων στην πράξη συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Δικαιολογημένη αισιοδοξία επικρατεί και γι' αυτό, καθώς προστέθηκε από προχθές και το πόρισμα των «σοφών», που ενισχύει τις ελληνικές θέσεις. Το μείζον ζήτημα είναι, φυσικά, το χρέος. Από αυτό και θα κριθεί το πρόσημο του τριμήνου. Η απομείωσή του αποτελεί όρο για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη, την πολυπόθητη έξοδο στις αγορές και τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση εργάζεται και προσδοκά σε καλές ειδήσεις έως τα τέλη του χρόνου, ενώ οι θεσμοί καλούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια