Σκληρό πόκερ στη Μοσούλη

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Στην Ουάσιγκτον ομολογούν ότι η επίσπευση της επίθεσης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην Μοσούλη αποφασίσθηκε χωρίς να υπάρχει συμφωνία για την διοίκηση της πόλης και της περιοχής την επόμενη μέρα στην λογική του ότι η παράταση του σημερινού Στάτους Κβο είναι πιό επικίνδυνη από την αχαρτογράφητη περιοχή που φαίνεται να είναι η επόμενη, μετά την εκδίωξη του ISIS, μέρα.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης από τις ΗΠΑ που συντονίζουν επί τόπου, έχει ως κύριο μοχλό τους Κούρδους Πεσμεργκά του Βορείου Ιράκ και τις κυβερνητικές δυνάμεις της κυβέρνησης Αμπαντί του Ιράκ στους οποίους προσετέθησαν οι αυτόκλητες τουρκικές και φιλοτουρκικές δυνάμεις.
Ο σχεδιασμός δεν προβλέπει συντριβή των Τζιχαντιστών που θα σήμαινε τεράστιο επιχειρησιακό και επικοινωνιακό κόστος σε μιά πόλη σχεδόν 2 εκατομμυρίων κατοίκων όπως η Μοσούλη αλλά εκδίωξη τους προς Δυσμάς με τον προσδιορισμό ενός διαδρόμου διαφυγής με άλλα λόγια της μετατόπισης τους προς την Συρία !
Αν οι τζιχαντιστές εγκλωβισθούν στην Μοσούλη χωρίς οδό διαφυγής τότε θα δούμε εικόνες φρίκης παράπλευρων απωλειών του αμάχου πληθυσμού πολύ πιό οδυνηρές από αυτές που έχουμε δει στο Χαλέπι. Εξυπακούεται ότι μιά παρόμοια παρατεταμένη εμπλοκή των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους στην Μοσούλη θα απαλλάξει την Μόσχα και τον Ασσαντ από το πολιτικό -επικοινωνιακό κόστος των μαχών στο Χαλέπι που καθυστερεί την εκδίωξη των δυνάμεων που έχουν σαν κορμό την Αλ Νούσρα το «παρακλάδι» δηλαδή της Αλ Κάιντα στην Συρία.
Στον παραπάνω αμερικανικό σχεδιασμό-συντονισμό της επίθεσης κατά της Μοσούλης παρεμβλήθηκε η Μόσχα που προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ? «δεν θα μείνουμε απαθείς» ήταν η ακριβής διατύπωση- ότι θα πλήξει τους Τζιχαντιστές που θα κινηθούν από το Βορειοδυτικό Ιράκ προς την κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος περιοχή της Ράκα στην Ανατολική Συρία.
Δεύτερος παρεμβαλλόμενος, η Σιιτική Πολιτοφυλακή του Ιράκ εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη από την Τεχεράνη και πολύ πιό αξιόμαχη από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βαγδάτης που ανακοινώνει ότι οι δυνάμεις της θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση κατά της Μοσούλης προελαύνοντας δυτικά της πόλης για να αποκόψουν την οδό διαφυγής των τζιχαντιστών προς την Συρία που σχεδίασαν οι Αμερικανοί!
Ο σχεδιασμός της επιχείρησης κατά της Μοσούλης από τις ΗΠΑ που ήθελε σε πρωταγωνιστικό ρόλο τους Κούρδους Πεσμεργκά του Βορείου Ιράκ, εμπειροπόλεμης και αξιόμαχης δύναμης και σε δευτερεύοντα τις αμφίβολης αποτελεσματικότητας δυνάμεις της Βαγδάτης με στόχο την εξώθηση τωνΤζιχαντιστών στην Συρία αμφισβητείται και στα δύο μέτωπα:
- Στον Βορρά τουρκικές και φιλοτουρκικές δυνάμεις Τουρκμένων έχουν ως προτεραιότητα να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις περιοχές που θα προελάσουν οι Κούρδοι Πεσμεργκά. Ο στόχος αυτός προηγείται της συρρίκνωσης της περιοχής που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.
- Προς δυσμάς κοντά στη μεθόριο με την Συρία κινείται η φιλοϊρανική Σιιτική Πολιτοφυλακή του Ιράκ υπό την εγγύηση της συνδρομής, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Όλα τα παραπάνω θέτουν πρώτον εν αμφιβόλω την αυτοπεποίθηση της Ουάσιγκτον και της Βαγδάτης για σύντομη και με διαχειρίσιμο κόστος κατάληψη της πόλης της Μοσούλης και της γύρω περιοχής και δεύτερον προαναγγέλλουν μια σκληρή διπλωματική διελκυστίνδα- αντιπαράθεση ανάμεσα στους συμμάχους -αντιπάλους για τη διοίκηση της περιοχής. Η επιχείρηση της Μοσούλης κινδυνεύει να μας θυμίσει τον Χριστόφορο Κολόμβο που όταν ξεκίνησε δεν ήξερε που πραγματικά πήγαινε και όταν έφθασε δεν ήξερε που βρισκόταν.
Το ετερόκλητο μέτωπο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έχει πολλές συνιστώσες, η κάθε μιά από τις οποίες έχει χαράξει «κόκκινες» γραμμές για το Στάτους Κβο της επόμενης μέρας στην περιοχή που επικαλύπτονται και αλληλοακυρώνονται προαναγγέλλουν μια δυναμική ανεξέλεγκτης αποσταθεροποίησης που δύσκολα θα περιορισθεί εντός των συνόρων του Ιράκ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια