Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων με "άρωμα" πρόωρων εκλογών

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Μέχρι τώρα το θέμα των πρόωρων εκλογών ετίθετο κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση και οι όποιες σχετικές συζητήσεις γίνονταν μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
 
Τα τελευταία 24ωρα, όμως, υπήρξαν ορισμένες πληροφορίες που εμφάνισαν όχι μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλη της κυβέρνησης να σκέπτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συγκράτησης ενός σημαντικού εκλογικού ποσοστού του κόμματος. Εάν πράγματι αυτό το θέμα έχει φτάσει στο υπουργικό συμβούλιο, τότε ?όπως διδάσκει και η Ιστορία? δεν θα αργήσει να γίνει και πράξη.
Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών με την τροπή που πήρε την τελευταία εβδομάδα σε συνδυασμό με την έλλειψη πραγματικών (όχι αφηγήματα προς... λαϊκή κατανάλωση) «καλών ειδήσεων» στο πεδίο της οικονομίας έχουν οδηγήσει πολλούς στη σκέψη της προσφυγής στις κάλπες, καθώς η κατάσταση στη χώρα δύσκολα θα ανακάμψει το αμέσως προσεχές διάστημα. Δεν είναι τυχαίο δε ότι στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών πολλοί υπουργοί έχουν επιλέξει να... απέχουν από την υπεράσπιση της κυβερνητικής γραμμής. Ρόλο που έχουν αναλάβει οι πολιτικοί φίλοι του υπουργού Επικρατείας, κ. Τζανακόπουλος και Γκρέτσος. Αυτό κάτι δείχνει...
Σε κάθε περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει. Ο κ. Τσίπρας έχει «καθαρή» εικόνα για το τι σκέφτονται οι Ευρωπαίοι ως προς την ελληνική οικονομία και αναμένει και τις αποφάσεις του ΣτΕ για το θέμα των αδειών. Όποια όμως κι αν είναι αυτή η απόφαση, η κυβέρνηση ?μετά τους τουλάχιστον ατυχείς χειρισμούς της? έχει πληγεί σημαντικά. Η τροπολογία για το «μαύρο», η υπαναχώρηση αρχικά και η επιστροφή αμέσως μετά σε μια τέτοια «γραμμή» από τον κ. Παππά, τα όσα έγιναν με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς άνοιξαν «πληγές» που δύσκολα θα κλείσουν. Και μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει: Ή θα παίξει το τελευταίο του «χαρτί», που δεν είναι άλλο από τον ανασχηματισμό (χωρίς να έχει περιθώρια σημαντικών αλλαγών, πάντως), ή θα αναλάβει το ρίσκο των εκλογών. Ίδωμεν...
Στη ΝΔ, πάντως, προετοιμάζονται για το σενάριο των εκλογών, καθώς δεν θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός θα αλλάξει κάτι στο πολιτικό κλίμα και μοιραία ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί στις κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης βάζει πλέον στην ατζέντα του εκτός από την οικονομία και θεσμικά ζητήματα, καθώς θεωρεί ότι «για πρώτη φορά μετά από το 1974 κυβέρνηση με τις πράξεις της δημιουργεί πρόβλημα Δημοκρατίας». Αυτή η εκτίμηση άλλωστε τον οδήγησε στο να καλέσει τον ελληνικό λαό «σε εγρήγορση για να προστατεύσει όσα κατέκτησε με αγώνες τα τελευταία 42 χρόνια και κυρίως την ανεξαρτησία θεσμών όπως η Δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε πολίτη σε μια ευνομούμενη πολιτεία».
Ούτε μία λέξη δεν βρήκαν να πουν τα μέλη του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» που διαπόμπευσε έναν ανώτατο δικαστικό λειτουργό, προβάλλοντας προσωπικά δεδομένα του μαζί με το όνομά του. Οι κ. Παππάς, Τζανακόπουλος και Φίλης «πέταξαν την μπάλα στην εξέδρα» υπερασπιζόμενοι τι; Ότι δήθεν είχε προηγηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος για το θέμα και άρα όλα ήταν γνωστά. Κρίμα... Εξαίρεση πάντως από αυτή τη «γραμμή» του κομματικού εγωισμού αποτέλεσε ο βουλευτής και δημοσιογράφος Γ. Κυρίτσης, ο οποίος πήρε δημόσια αποστάσεις λέγοντας ότι τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να προστατεύονται!

Στήριξη σε... επικοινωνιακό επίπεδο
Στήριξη από τον «Θείο Σαμ» αναμένει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στο θέμα της διευθέτησης του χρέους. Την ίδια βοήθεια περίμενε το καλοκαίρι του 2014 και ο Αντ. Σαμαράς, αλλά δεν αυτή ήρθε ποτέ καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν ένα καταλυτικό επιχείρημα όταν συνομιλούν με τους Αμερικανούς: «Θα ακούσουμε τις προτάσεις σας εφόσον βάλετε και εσείς χρήματα...». Αρα η όποια στήριξη θα είναι (και πάλι) σε επικοινωνιακό επίπεδο!

Ενδιαφέρον για τα ψηφοδέλτια
Η στήλη έχει περιγράψει την οργανωτική προετοιμασία της ΝΔ εν όψει του ενδεχομένου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η συνέχεια λοιπόν αφορά τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πηγή της στήλης ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο εν ενεργεία βουλευτές δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν τη μάχη για το Εθνικό Κοινοβούλιο και ήδη αναζητούν γραφεία προς ενοικίαση.
Επίσης από το στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δύο πρόσωπα επιθυμούν να διεκδικήσουν την προτίμηση των ψηφοφόρων. Όλα αυτά είναι σε γνώση του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος θα πάρει φυσικά και τις τελικές αποφάσεις. Είναι σαφές ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν οι επόμενες εκλογές γίνουν με λίστα ή με σταυρό. Όσον αφορά τα ονόματα, προσεχώς...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια