Λάθος πάνω στο λάθος

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Απαιτούνται πολιτική γενναιότητα, ευθυκρισία και διορατικότητα σε έναν πολιτικό για να βλέπει και -κυρίως- να παραδέχεται το λάθος του. Δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή δείχνει ότι δεν διαθέτει τίποτε από όλα αυτά.

Εάν κρίνει κανείς από την αντίδρασή της στην απόφαση του ΣτΕ για τον «νόμο Παππά». Η κυβέρνηση επιχειρεί να διορθώσει το αρχικό της λάθος, κάνοντας ένα ακόμη, πολύ μεγαλύτερο αυτήν τη φορά.
Η ευθεία επίθεση στον θεσμό της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για τη χώρα μας. Ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Κρίσεις επί δικαστικών αποφάσεων μπορεί να υπάρχουν ή ακόμη και δυσαρέσκεια, αλλά όχι όμως μια τέτοιας μορφής επίθεση εναντίον ενός ανωτάτου δικαστικού οργάνου.
Η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε πανικό, κάτι που φάνηκε από την εικόνα της κυβερνητικής εκπροσώπου το βράδυ της Τετάρτης. Ωστόσο, δεν θα πρέπει αυτός ο πανικός να οδηγήσει σε συνθήκες θεσμικής εκτροπής. Ούτε επίσης σε νέες επιλογές που θα πλήττουν την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και θα εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.
Τέτοιο λάθος θα είναι η κατάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης ενός νέου νόμου που θα βασίζεται στον αντισυνταγματικό, πλέον, «νόμο Παππά». Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση θα δείξει -πολύ απλά- ότι δεν αποδέχεται την πραγματικότητα και ότι επιμένει στο αρχικό της λάθος.
Οι πληγές που έχουν ανοίξει εξαιτίας της εμμονής ορισμένων σε μια λάθος πολιτική είναι πολλές και μεγάλες. Είναι χρέος του κ. Τσίπρα να βάλει τώρα ένα «φρένο» σε μια επικίνδυνη πορεία αμφισβήτησης των θεσμών. Μόνον έτσι μπορεί να επανέλθει η ισορροπία που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, μόνον έτσι μπορεί και η κυβέρνησή του να δείξει ότι οι δικαστικές αποφάσεις εκτός από δεσμευτικές είναι και σεβαστές!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια