Και η Κίνα στην κούρσα για τουριστικές πτήσεις στο Διάστημα

Σχέδιο διαστημικού λεωφορείου


Ακόμα και η Κίνα δεν μπορεί να αντισταθεί στο δέλεαρ μιας βιομηχανίας τουρισμού στο όριο του Διαστήματος: εταιρεία που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να δοκιμάσει ένα διαστημικό λεωφορείο που θα προσφέρει σε 20 επιβάτες μια ολιγόλεπτη εμπειρία έλλειψης βαρύτητας.

Όπως αναφέρει το περιοδικό New Scientist, η εταιρεία China Academy of Launch Vehicles παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο στο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού.

Υποστήριξε μάλιστα ότι όλες οι επίγειες δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και το σκάφος θα είναι έτοιμο για δοκιμαστικές πτήσεις σε μόλις δύο χρόνια -ένας ισχυρισμός που φέρεται να εξέπληξε το ακροατήριο.

Το κινεζικό σκάφος είναι ουσιαστικά ένας επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος με φτερά που εκτοξεύεται κατακόρυφα, φτάνει σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων (το επίσημο όριο του Διαστήματος) και προσγειώνεται σαν αεροπλάνο.

Η πρώτη βερσιόν του σκάφους, με άνοιγμα φτερών 6 μέτρα και βάρος 10 τόνους, θα μπορεί να μεταφέρει πέντε επιβάτες σε ύψος 100 χιλιομέτρων, ενώ ένα μεγαλύτερο μοντέλο, με άνοιγμα φτερών 12 μέτρα και βάρος 100 τόνους, θα μπορεί να μεταφέρει το εντυπωσιακό νούμερο των 20 επιβατών σε ύψος 130 χιλιομέτρων.

Η τιμή των εισιτηρίων για τις σύντομες πτήσεις εκτιμάται στα 200 με 250 χιλιάδες δολάρια.

Σκάφη για πτήσεις αναψυχής στο όριο του Διαστήματος αναπτύσσουν κι άλλες εταιρείες όπως η Virgin Galactic του μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Blue Origin του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος και ο γίγαντας της αεροδιαστημικής βιομηχανίας Boeing.

Καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των πτήσεων.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια