Εθνικό θέμα το χρέος

Ως εκκίνηση για τον τελικό αγώνα διευθέτησης του χρέους μπορεί να χαρακτηρισθούν ο επαφές κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Δεδομένου ότι, μαζί με το Προσφυγικό, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού.

Οι ελληνικές θέσεις είναι σαφέστατες και έχουν διαμηνυθεί, στους πιο κατηγορηματικούς τόνους, προς τους εταίρους - δανειστές το τελευταίο διάστημα.
Η χώρα, υλοποιώντας τα μέτρα της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, δεν διεκδικεί παρά μόνο ένα: την τήρηση των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς και τις άλλες χώρες. Να προχωρήσουν στα απαραίτητα και αναγκαία βήματα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Συγκεκριμενοποιώντας τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα το μεταλλάσσουν σε βιώσιμο.
Καθώς είναι αποφασισμένη να ολοκληρωθεί στο ταχύτερο δυνατό και η δεύτερη αξιολόγηση, εκπληρώνεται και τυπικά η τελευταία προϋπόθεση. Τα άλλοθι, πια, για όσους επιδιώκουν καθυστερήσεις και αναβολές εξαντλούνται. Οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί σαφώς κλίνουν προς την πλευρά της διευθέτησης του χρέους. Ακόμη και στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται να ωριμάζει. Αν και ακόμη κυριαρχούν οι αντιλήψεις για τη μετάθεση του ζητήματος μετά τις γερμανικές εκλογές.
Βαρύνουσα σημασία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν και οι σχετικές αμερικανικές παρεμβάσεις. Οπως αναμένεται να εκδηλωθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα εκφραστεί υπέρ της ελάφρυνσης. Ας μην επαναλάβουμε εδώ την καθοριστική σημασία των μέτρων. Μόνο έτσι ξεκλειδώνει η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, ανοίγει ο δρόμος για τις αγορές και τις επενδύσεις. Πρόκειται από την άποψη αυτή για κορυφαίο εθνικό θέμα. Γι' αυτό και στη νέα μάχη, που ξεκίνησε ήδη, επιβάλλεται ως αυτονόητη και δεδομένη η συμβολή των πάντων. Δεν κρίνεται κάποια κυβερνητική ή αντιπολιτευτική νίκη και ήττα. Αλλά αν η οικονομία θα παραμείνει ζωντανή και η κοινωνία όρθια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια