Ρομπότ πολλαπλών ρόλων που «ζουν» στα...ρούχα του κατόχου τους

Μοιάζουν εκ πρώτης όψεως με αυτοκινητάκια τα οποία έχουν στο πάνω μέρος τους κυκλώματα: Τα Rovables, δημιουργήματα ερευνητών του ΜΙΤ και του Stanford University έχουν τη μοναδική δυνατότητα, χάρη σε μικροσκοπικούς μαγνητικούς τροχούς,
να κινούνται πάνω στο ύφασμα των ρούχων του κατόχου τους, ενώ αυτός τα φορά, για να εκτελούν διάφορες εργασίες, οι οποίες μπορεί να είναι από πρακτικού χαρακτήρα μέχρι...διακοσμητικού.
Αν και αρκετοί μπορεί να βρουν την όλη ιδέα περίεργα απωθητική (καθώς η εικόνα των μικρών ρομπότ με τους μαγνητικούς τροχούς που κινούνται πάνω στα ρούχα παραπέμπει δυσάρεστα σε έντομα), οι δημιουργοί τους υποστηρίζουν πως οι πρακτικές χρήσεις τους είναι πολλές- από αισθητήρες μέχρι μικρές ψηφιακές οθόνες κ.α.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, οι δημιουργοί τους οραματίζονται μία wearable τεχνολογία του μέλλοντος η οποία θα είναι σε θέση να κινείται πάνω στο σώμα του χρήστη και να αντιδρά τόσο στις ενέργειες του ίδιου όσο και στο περιβάλλον του.
Αν τα wearables μπορούν να κινούνται, τονίζουν, έχουν την ελευθερία να βρίσκουν τα καλύτερα δυνατά σημεία για την κάθε δουλειά- για παράδειγμα, ένα μόνιτορ υγείας θα μπορεί να πάει στον καρπό για πάρει τον σφυγμό του χρήστη και να κρυφτεί όταν δεν χρειάζεται.

Σε μια επίδειξη, δύο Rovables συνδέθηκαν στο στήθος για να δημιουργήσουν ταμπελάκι- ταυτότητα. Σε μια άλλη, άγγιξαν ελαφρά τον καρπό του κατόχου της για να του υπενθυμίσουν κάτι. Ακόμη, είναι αρκετά «έξυπνα» για να πάνε σε (wearable) φορτιστή όταν η ενέργειά τους είναι στα τελευταία της.
Στο μέλλον οι ερευνητές εκτιμούν πως τα Rovables θα μπορούν να είναι τόσο μικρά όσο ένα νύχι, ανοίγοντας τον δρόμο για «σμήνη»από ρομπότ που θα κινούνται σε προγραμματισμένες διαδρομές πάνω στα ρούχα του χρήστη για μια σειρά διαφόρων εργασιών, από παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας για συλλογή στοιχείων μέχρι τηλεφωνικές κλήσεις ή και φώτα για να γίνεται καλύτερα ορατός ο κάτοχός τους στο σκοτάδι.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια