Ο πόλεμος του μέλλοντος! Λέιζερ θα έχουν τα 6ης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη που σχεδιάζει το NATO

Ο Δυτικός Αμυντικός Συνασπισμός σχεδιάζει ήδη την έκτη γενιά του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ικανότητα της πολεμικής αεροπορία της Ρωσίας και της Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει το σχεδιασμό για τα επόμενης γενιάς μαχητικά σε μια προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν την υπεροχή τους στους αιθέρες, έναντι στα πέμπτης γενιάς ρωσικά και κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, με τα πρώτα μαχητικά έκτης γενιάς να βγαίνουν σε παραγωγή τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Ενώ η Δύση έχει από καιρό πραγματοποιήσει μεγάλες βελτιώσεις στα μαχητικά αεροσκάφη της, όπως ενσωμάτωση τεχνολογίας αορατότητας (stealth),ξεκινώντας με το F-22 Raptor και στη συνέχεια με το F-35 Lightning, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία δείχνουν τα «δόντια» τους στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια με τα εξαιρετικά Chengdu J-20 και το T-50 (PAK-FA), τα οποία αποτελούν απειλή για την μακροχρόνια εναέρια κυριαρχία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο sputniknews.

Το επείγον στην ανάπτυξη της νέας γενιάς μαχητικών έρχεται σε μια στιγμή που η Δύση βρίσκει τις σχέσεις της με την Κίνα και τη Ρωσία να επιδεινώνεται μετά από μια σειρά παρεμβατικών κινήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης «Επέμβασης στην Ασία» που έχει σχεδιαστεί για να περικυκλώσει και να απομονώσει το Πεκίνο, καθώς και την ανεξέλεγκτη συσσώρευση στρατιωτικής δύναμης κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας.

Κρίσιμο θεωρείται πλέον από το ΝΑΤΟ, πριν μετατραπούν σε ανεξέλεγκτο πανικό οι ρητορικές εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας που έχουν κλιμακωθεί σε επίπεδα που δεν τα είχαμε δει ακόμη και κατά τη διάρκεια της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, να έχει έτοιμα τα πρώτα νέα έκτης γενιάς μαχητικά το 2030.

Προς το παρόν, το αμερικανικό F-35 φαίνεται να είναι το μόνο ικανό μαχητικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της στην Ευρώπη και την Ασία που ανταγωνίζεται το κινεζικό Chengdu J-20 και το ρωσικό T-50, με τον πολυσυζητημένο κύκλο παραγωγής του F-22 να έχει διακοπεί εδώ και χρόνια, με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναζητούν όλο και περισσότερο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να υποβοηθούν τα δικά τους μαχητικά, όπως το Rafale της Γαλλίας και το Tornado IDS της Γερμανίας.

Τα τελικά χαρακτηριστικά που θα έχει το αεροσκάφος έκτης γενιάς παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό αυτή τη στιγμή, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα αυριανά μαχητικά αεροσκάφη θα είναι μη επανδρωμένα (και ενδεχομένως αυτόνομα), θα διαθέτουν όπλα λέιζερ με «τμήματα του αεροσκάφους να λειτουργούν ως αισθητήρες και κεραίες».

Αυτό φαίνεται να είναι το μέλλον στην κούρσα των εξοπλισμών στις εκάστοτε πολεμικές αεροπορίες, για τις επόμενες δύο δεκαετίες τουλάχιστον.

Ηλίας Σιατούνης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια