Μια τρύπα στο νερό

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος
Όποια και αν είναι τα σημερινά αποτελέσματα της καινοφανούς σε διεθνές επίπεδο εκ θεμελίων διάτρητης συνταγματικά διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση για να ελέγξει τη δομή της τηλεοπτικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, η ουσία που μένει για την επόμενη ημέρα είναι μία: έκαναν μια τρύπα στο νερό.

Σε συνθήκες σύγχρονης δυτικής δημοκρατίας, έστω και κουτσής όπως την έχουν καταντήσει στην Ελλάδα, αυτό που επιχειρούν δεν μπορεί να επιτύχει: η ενημέρωση πια δεν περιορίζεται.

Μπορεί να έχουν ήδη καταφέρει να πάνε τη χώρα πενήντα χρόνια πίσω σε πλήθος τομείς – τα όσα απίστευτα νομοθετούν αυτή τη στιγμή για την έρμη την παιδεία είναι μόνον το πιο πρόσφατο από τα παραδείγματα -, αλλά τους διαύλους ενημέρωσης και κριτικής στο καθεστώς τους δεν δύνανται να τους κλείσουν.

Δόξα τω Θεώ, η τεχνολογία αλλά και οι θεσμικές πρόνοιες εντός κι εκτός του ελληνικού κράτους είναι τέτοιες που, πολύ απλά, δεν το επιτρέπουν.

Ξεχνούν οι επίδοξοι απόλυτοι ηγεμόνες που κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα με το πιο άθλιο και αδίστακτο πλέγμα ψεμάτων που έγινε ποτέ, τι συνέβη ακόμα και στην Αραβική Ανοιξη: η ελευθερία του λόγου και του Τύπου δεν φιμώνονται πλέον.

Και οι 90 ημέρες που προανήγγειλε η κυβέρνηση ως το διάστημα στο οποίο θα κλείσει μέσα ενημέρωσης έπειτα από την παρωδία που έστησε, θα αποδειχθούν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αναμένει. Θα γίνουν οι 90 ημέρες κατά τις οποίες θα συνειδητοποιηθεί ευρύτερα αυτό που επιχειρεί να κάνει και που, στο τέλος τους, θα αναγκαστεί είτε να κάνει πίσω, είτε να καταφύγει απροκάλυπτα πια σε πρακτικές ολοκληρωτισμού, χωρίς φραμπαλάδες και κορδέλες ενός περιτυλίγματος που ως τώρα συσκοτίζει, θολώνει την ουσία του τι πραγματικά επιδιώκουν.

Γιατί αυτό που επιχειρούν, ότι και να κάνουν, σύντομα θα φανεί.

Άλλο, πλέον, δεν κρύβεται…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια