Όταν ατομική βόμβα εξεράγη σε Αμερικανική βάση! Ένα από τα πιο τρομακτικά ατυχήματα με πυρηνικά στην ιστορία

Ένα από τα πλέον θανατηφόρα πυρηνικά ατυχήματα που έχουν γίνει στην ιστορία, είναι αυτό στην βάση Fairfield-Suisun της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που κόστισε τις ζωές σε 19 ανθρώπους.

Το μεγαλύτερο ατύχημα με ραδιενεργά υλικά, είναι αναμφισβήτητα αυτό με την κατάρρευση του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ. Εκτός αυτού όμως, υπάρχουν και άλλα δυστυχήματα που στοίχισαν τις ζωές σε πολλούς ανθρώπους. Μια από τις πιο τρομακτικές περιπτώσεις είναι αυτή που σημειώθηκε στην βάση Fairfield-Suisun, (τώραTravis) στην Καλιφόρνια το 1950.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το warhistoryonline, δέκα βομβαρδιστικά είχαν προγραμματιστεί να πετάξουν από την Καλιφόρνια στο Γκουάμ, με το καθένα να μεταφέρει και από μια πυρηνική βόμβα. Ένα από αυτά τα αεροπλάνα, που μετέφερε τον Στρατηγό Robert Travis, παρουσίασε μηχανικά προβλήματα και έπρεπε να γυρίσει πίσω.

Ο Robert Travis ήταν ένας διακεκριμένος στρατηγός που ηγήθηκε σε πάνω από 30 αποστολές μάχης κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πιλότος αναγκάστηκε να κάνει μια προσγείωση έκτακτης ανάγκης. Δώδεκα από το πλήρωμα και τους 20 επιβάτες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του Στρατηγού Travis. Το βομβαρδιστικό αμέσως μετά την ανώμαλη προσεδάφιση του έπιασε φωτιά και πολλοί άνδρες έσπευσαν να σβήσουν τις φλόγες πριν πυροδότησουν τα συμβατικά πυρηνικά εκρηκτικά. Δυστυχώς, τα 5.000 κιλά εκρηκτικών εξερράγησαν και σκότωσαν επτά άνδρες, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.

Η βάση είναι τώρα γνωστή ως η Βάση Travis της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ηλίας Σιατούνης


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια