Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να βάλει...φωτιά στο «φρενοκομείο» της Συρίας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Απρόβλεπτος ο Ερντογάν και παρά τις προειδοποιήσεις της Δαμασκού, του Ιράν, των Αμερικανών αλλά και των Ρώσων, ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Συρία στην προσπάθεια του να βάλει γερό πόδι στην περιοχή, να ανατρέψει όλα τα δεδομένα και να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τους Κούρδους, με πιθανές όμως βαριές συνέπειες για την ίδια την Τουρκία.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, μεγάλη στρατιωτική δύναμη αποτελούμενη από 41.000 στρατιώτες έχει ήδη συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Συρία και περιμένει την εντολή για να εισβάλει στο συριακό έδαφος.

Ο πρωταρχικός στόχος, όπως το δήλωσε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα μετάσχει στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ, είναι η κατάληψη της πόλης El Bab που θεωρείται η δευτερη πρωτευουσα των Τζιχαντιστών, αλλά και η αντιμετώπιση των τρομοκρατών του κουρδικού PYD.

Η πρώτη στάση προέλασης προς την El Bab είναι η πόλη Dabık, 25 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα και για την κατάληψη της έχουν επιστρατευτεί και ειδικές δυνάμεις τα γνωστά Bordo Bereli, ενώ φτάνουν συνεχώς ενισχύσεις από την Τουρκία.

Οι αναφορές των διοικητών τονίζουν ότι για την προέλαση απαιτούνται μεγαλύτερες δυνάμεις πεζικού από την Τουρκία. Οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για μεγάλες οχυρώσεις των Τζιχαντιστών στην πόλη Dabık και ότι έχουν σκάψει πολλά χαντάκια γύρω από τις οχυρώσεις της πόλης, γεγονός που καθίστα δυσκολότερη την πρόσβαση και την κατάληψη της. Επίσης ανησυχία υπάρχει και για ναρκοπέδια που έχουν τοποθετηθεί γύρω από την πόλη.
Εν τω μεταξυ οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα συνεχίσουν να εφοδιάζουν με βοριά οπλικά συστήματα τους Κούρδους, δυσχεραίνοντας τις τουρκικές κινήσεις ενώ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Βαλερύ Γερασίμωφ, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα είχε προειδοποιήσει τους Τούρκους να μην προχωρήσουν νοητότερα προς το Χαλέπι, γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ρώσικες και συριακές δυνάμεις που επιχειρούν στη περιοχή.

Λαδί στην φωτιά βάζουν και οι εκπρόσωποι του λεγόμενου Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού, της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζονται από την Τουρκία, με δηλώσεις τους που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο ότι θα πολεμήσουν τους Αμερικανούς όπου τους βρουν στο συριακό έδαφος.

Με λίγα λόγια… «μύλος» και αποτέλεσμα νέα αμέτρητα κύματα προσφύγων

Να δούμε ποιος θα πληρώσει τελικά την…νύφη!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια