Η ρωσική στρατιωτική διείσδυση στην Σερβία έχει προκαλέσει τον πανικό σε Κροάτες - Αλβανούς και Βόσνιους μουσουλμάνους

Ολόκληρα τα  δυτικά Βαλκάνια συμπεριλαμβανομένων των χωρών της  Κροατίας , του Κοσσυφοπεδίου και της Β-Ε( έκτος των Σερβοβόσνιων), ευρίσκονται σε «ταραχή» από την ρωσική στρατιωτική παρουσία επίλεκτης δύναμης 30 χλμ από τα κροατικά σύνορα.

Η Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη «ανησυχεί» για την επικείμενη συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε στρατιωτικές ασκήσεις, που θα διεξαχθούν στην Σερβία, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αναφέρουν πολλά δυτικά δημοσιεύματα.

Πρόκειται όμως για ευσεβείς πόθους διότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Βουλγαρία , ούτε το Μαυροβούνιο αλλά ούτε και οι Σέρβοι της Βοσνίας «ανησυχούν» από την παρουσία Ρώσων αλεξιπτωτιστών .

Οι μόνοι που τρέμουν είναι όλοι οι υπόλοιποι οι οποίοι είχαν δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια μια κατάσταση που έχει προλειάνει  το έδαφος στον αλβανο-κροατικό εθνικισμό και στην παρουσία ουαχαμπιστών στην Βοσνία. Όλοι αυτοί δρούσαν ανεξέλεγκτοι έχοντας δυστυχώς την σιωπηλή ανοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σκοπός τους ήταν ο ξεριζωμός των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και πλήρης μελλοντικός έλεγχος ενός μεγάλου μέρους των Βαλκανίων. Πρόκειται για συνέχεια του νατοϊκού σχεδίου εναντίον της Σερβίας το 1999.

Ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στην Κροατία Markian Lubkivskyi, ο οποίος είναι και ο συντονιστής του κινήματος «Δικαιοσύνη» έγραψε στο blog του «σε μια εποχή που η Ρωσία κλιμακώνει την κατάσταση στην Κριμαία, στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη η κατάσταση γίνεται  ολοένα  και πιο ανησυχητική. Ενώ αναμένονται  στρατιωτικές ασκήσεις με τις ονομασίες « σλαβική Αδελφότητα» και «Leopard-2016» …».

Οι σερβο-ρωσικές ασκήσεις αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Οι ανησυχίες ως προς αυτές εκφράστηκαν, κυρίως, από την Πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς.

« Το γεγονός ότι η άσκηση «σλαβική Αδελφότητα» θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Nikinci που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Κροατίας   με την Σερβία,  προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην περιοχή. Εκτός αυτού, το γεγονός ότι αερομεταφερόμενα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας πρόκειται να συμμετάσχουν μαζί με Σέρβους αλεξιπτωτιστές σε ασκήσεις , από μόνο του είναι ανησυχητικό», ανέφερε ο Lubkivskyi.

λήψη

Τρέμουν όλοι αυτοί την ρωσική παρουσία στην Σερβία. Στρατιωτικοί αναλυτές συζητούν ποιοι τύποι  όπλων ενδεχομένως  θα μπορούσαν να  αντισταθούν  στην ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας και της Σερβίας.

Μιλούν για ελικόπτερα Kiowa , γερμανικά άρματα μάχης LEOPARD , τροχοφόρα  τεθωρακισμένα οχήματα Patria που βρίσκονται σε υπηρεσία στον  Κροατικό  Στρατό , μαζί με δύο επίλεκτες  Ταξιαρχίες .

Από την άλλη μόνο την υποβαθμισμένη έκδοση πυραύλων  Islander-E με βεληνεκές  270 χλμ να προμηθευτεί ο σερβικός στρατός για παράδειγμα , τότε η τύχη του  κροατικού  στρατού θα «σφραγίζονταν» με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι ασκήσεις Ρωσίας και Σερβίας με την ονομασία «Μπαρ-2016»,  θα λάβουν  χώρα στο έδαφος και στον εναέριο χώρο της Σερβίας τον Οκτώβριο, με επίκεντρο την πόλη του Νις και του  στρατιωτικού  αεροδρομίου  Μπαταΐνιτσα στο Βελιγράδι.

Ο ακριβής χρόνος της άσκησης δεν είναι γνωστός , αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Η άσκηση θα διεξαχθεί με συνεργασία αεροσκαφών  της αεροπορίας της Σερβίας και των συστοιχιών πυραύλων της αεράμυνας .

Ρώσοι και Σέρβοι  πιλότοι θα πετάξουν από κοινού σε μικτά πληρώματα. Στην  άσκηση θα χρησιμοποιηθούν  κυρίως αεροσκάφη MiG-29 καθώς και  τα νέα  ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα Mi-17 ελικόπτερα.

Επίσης θα έχουμε και την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Βελιγράδι, η οποία  έχει προγραμματιστεί για το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Η υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με το ειδικό καθεστώς των ρωσικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην πόλη του Νις στη νότια Σερβία αναμένεται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια