Άγνωστος μεγάλος αστεροειδής πέρασε ξυστά από την Γη | Εικόνες

Ένας 35 μέτρων αστεροειδής πέρασε πολύ κοντά από την Γη και οι αστρονόμοι τον είδαν να έρχεται την τελευταία στιγμή.


Παρά το γεγονός ότι πέρασε κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο της απόστασης μεταξύ της Γης και της Σελήνης, μακριά από εμάς, κανείς δεν ήξερε καν ότι υπήρχε, μια μέρα πριν γίνει γνωστό το κοντινό πέρασμα του.

Εντοπίστηκε από το Πλανητικό Κέντρο της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης για μικρά διαστημικά αντικείμενα (MPC) – την επίσημη παγκόσμια οργάνωση που συλλέγει και παρατηρεί δεδομένα για μικρούς πλανήτες, αστεροειδείς, κομήτες, όπως για τον νεοανακαλυφθέν αστεροειδή, που ονομάστηκε 2016 QA2, ο οποίος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 27 Αυγούστου.


Στη συνέχεια έκανε την πλησιέστερη προσέγγιση του στη Γη, την Κυριακή 28 Αυγούστου με το MPC να το υπολογίζει μεταξύ 16 και 52 μέτρων, ενώ το πέρασμα του από τον πλανήτη μας ήταν το 0,22 τις απόστασης Γης – Σελήνης (1 σεληνιακή απόσταση είναι 384.400 χιλιόμετρα). Το virtualtelescope.eu από την πλευρά του το υπολόγισε 35 μέτρα μήκος.


Δεν είναι τόσο ασυνήθιστο που δεν προσέξαμε τον αστεροειδή.

Η NASA υπολογίζει ότι πάνω από το 90 τοις εκατό των «Κοντά στη Γη Αντικειμένων» (Near Earth Objectes – ΝΕΟs) μεγαλύτερα από 1 χιλιόμετρο έχουν ήδη ανακαλυφθεί, αλλά μέχρι μόνο το 30 τοις εκατό των ΝΕΟs έως 160 μέτρων έχουν βρεθεί, και λιγότερο από το 1 τοις εκατό αυτών που είναι έως 30 μέτρα έχουν ανιχνευθεί.


Ένας αστεροειδής ή κομήτης έχει χαρακτηριστεί ως ένα κοντά στη Γη αντικείμενο αν η πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ήλιο είναι μικρότερη από 1,3 αστρονομικές μονάδες (AU), με 1 AU να ισούται με 149.598.000 χιλιόμετρα.

Αυτοί οι μικροί διαστημικοί βράχοι είναι που κρατούν τους αστρονόμους σε εγρήγορση μας, επειδή είναι απλά πάρα πολύ μικροί για να εντοπιστούν έγκαιρα, αλλά από την άλλη είναι αρκετά μεγάλοι που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά αν πέσουν σε κατοικημένη περιοχή του πλανήτη μας.

Ηλίας Σιατούνης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια