Τα «μυστικά» της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη»

Η μετατροπή της σουνιτικής Συρίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας


Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Η Τουρκία κινήθηκε στο θέμα της Συρίας από κοινού με τις ΗΠΑ, τη Σ. Αραβία και το Κατάρ.
Είναι δε γνωστές οι υπερφίαλες δηλώσεις του Ερντογάν και του Νταβούτογλου ότι ήταν θέμα εβδομάδων η ανατροπή του Ασαντ και η ανάληψη της εξουσίας από τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα οποία αποτελούν ενεργούμενα του Ερντογάν και του ΑΚΡ.

Στρατηγικός στόχος του Ερντογάν ήταν η μετατροπή της νέας σουνιτικής Συρίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, μέρος του φιλόδοξου σχεδίου για έλεγχο όλης της Μέσης Ανατολής αλλά και για μετατροπή της ανατολικής Μεσογείου σε μια μουσουλμανική λίμνη, σε συνεργασία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι, που κυβερνούσε στην Αίγυπτο.

Όταν άλλαξαν τα «κόζια», λόγω άρνησης της Ρωσίας και της Κίνας να συναινέσουν σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αναγκάστηκαν να αλλάξουν ρότα και οι ΗΠΑ, μη επιμένοντας πλέον στην ανατροπή του Ασαντ. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η τρομερή αστάθεια που προκάλεσε στην περιοχή η αιμοσταγής δράση της Αλ Νούσρα - Αλ Κάιντα αλλά και το Ισλαμικό Χαλιφάτο, το γνωστό πλέον ως Ι.Κ.

Εν τω μεταξύ, από τα πλήγματα που δέχτηκε ο Ασαντ απώλεσε τον έλεγχο εκτεταμένων περιοχών της συριακής επικράτειας, σε τρεις περιοχές της οποίας οι Κούρδοι, εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας, δημιούργησαν τρία καντόνια.
Τότε η Τουρκία αντιλήφθηκε το στρατηγικό λάθος που είχε διαπράξει και διαπίστωσε ότι τελικά η πράξη που είχε υπολογίσει, αντί για πολλαπλασιασμός, της έβγαινε... διαίρεση!

Πανικόβλητη, ο πανικός και η έλλειψη ψυχραιμίας είναι κακοί σύμβουλοι, όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, η Τουρκία αρπάχτηκε από τους φανατικούς μουσουλμάνους, την Αλ Νούσρα και το Ι.Κ., συνεργάστηκε μαζί τους, ερήμην των ΗΠΑ, με στόχο να τους στρέψει εναντίον των Κούρδων, για να εξουδετερώσει και να εκμηδενίσει τα κέρδη τους στη Συρία.

Τελευταία συνεργασία Ερντογάν - Ι.Κ., και μάλιστα αγαστή, ήταν στην Τζαραμπλούζ. Η Τουρκία μετέφερε περί τους 4.000 ενόπλους του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μέσω του δικού της εδάφους, στην τουρκική κωμόπολη Καρκαμίς και από κει τους έβαλε να αντικαταστήσουν τους τζιχαντιστές που μέχρι τότε έλεγχαν την πόλη.

Μαζί τους μπήκαν στη συριακή κωμόπολη και έξι αποσπάσματα των ειδικών δυνάμεων, συνολικής δύναμης 180 ανδρών, 16 άρματα μάχης και περίπου 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού του τουρκικού στρατού.
Στην εν λόγω επιχείρηση, που ονομάστηκε «Ασπίδα του Ευφράτη», δεν έπεσε ούτε μια ντουφεκιά. Οι τζιχαντιστές στην κυριολεξία παρέδωσαν την πόλη στους ενόπλους του ΕΣΣ, ορισμένοι από αυτούς αναχώρησαν για τη Ράκα και κάποιοι παρέμειναν εκεί, αλλάζοντας απλώς καπέλο και στολή.

Για όσους αναρωτιούνται αν θα πετύχουν τον στόχο τους, τους προτείνουμε να μελετήσουν με ψυχραιμία όλες τις επιχειρήσεις εισβολής σε ξένη χώρα που επιχείρησαν διάφορα κράτη τα τελευταία 50 χρόνια, και να βρουν μία που να πέτυχε.
Τους θυμίζουμε τον τρόπο που αποχώρησαν από το Αφγανιστάν Ρώσοι και Αμερικανοί και προσφάτως οι Ισραηλινοί από τον Λίβανο.

Για όσους συμπεριλάβουν σε αυτές τις περιπτώσεις την Κύπρο, τους λέμε ότι είναι άλλης τάξης και φύσης ζήτημα, αν και ίσως να μην είναι και πολύ μακριά η μέρα που θα δούμε τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής να αποχωρούν ΚΑΙ από την Κύπρο...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια