Ο πόλεμος των 120 ημερών: Τα 5 ορόσημα που κρίνουν το μέλλον της χώρας

Πέντε ημερομηνίες ορόσημο μέχρι το τέλος του χρόνου θα κρίνουν το μέλλον της χώρας αλλά και την ελληνική οικονομία. 


Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων , το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος βρίσκονται στο τραπέζι και όλες οι πλευρές έχουν ήδη πάρει θέση μάχης.

Σε επίσημα ή… ανεπίσημα ραντεβού, σε πολύωρες συσκέψεις και σε προγραμματισμένες συνεδριάσεις έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα εκκρεμή θέματα.

Συγκεκριμένα,

1) Εντολή για κλείσιμο των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης

Μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση. Οι εκκρεμότητες που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:

ασφαλιστικά θέματα  (π.χ για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων)
το θέμα της ΔΕΗ (κυρίως όσον αφορά την ΑΔΜΗΕ)
την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμβουλίων των τραπεζών (από το ΤΧΣ και ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο)
μεταρρυθμίσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις (πχ ο καθορισμός της διοίκησης του νέου Ταμείου)
λύση για να μην υπάρξει πάγωμα στα ειδικά μισθολόγια
2)Ραντεβού στην Αθήνα για να συγκροτηθεί το «μέτωπο του Νότου»

Στις 9 Σεπτεμβρίου οι ηγέτες των χωρών θα βρεθούν μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στην Αθήνα με στόχο να συγκροτηθεί το «μέτωπο του Νότου» αλλά και να υπάρξει κοινή γραμμή σε θέματα μείζονος σημασίας εν όψει και της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα.

3) Ο Τσίπρας στον ΟΗΕ, ο Χουλιάρας σε ειδική αποστολή στο ΔΝΤ

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη, σε ένα ταξίδι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Κατ’αρχάς ο Τσίπρας θα μιλήσει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και σε δυο ξεχωριστές διασκέψεις για το Προσφυγικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η «ειδική αποστολή» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, που θα έχει συναντήσεις στο ΔΝΤ.

4) Ολοκλήρωση βασικού πυρήνα της δεύτερης αξιολόγησης

Στο τέλος του Οκτωβρίου η κυβέρνηση επιθυεμί να έχει ολοκληρωθεί ο βασικός πυρήνας των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει το «σύρσιμο» των διαπραγματεύσεων καθώς αυτό έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το Εργασιακό, όπου «παραδοσιακά» το ΔΝΤ εμφανίζεται με σκληρή γραμμή. Στις πιέσεις των δανειστών για θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις η κυβέρνηση θα απαντήσει πως πρέπει να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό μοντέλο και να διασφαλιστεί το κοινοτικό κεκτημένο. Αλλαγές αναμένονται πάντως στον συνδικαλιστικό νόμο, σε θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των συνδικάτων τις χορηγούμενες άδειες κ.ά.

5)Μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου , το ΔΝΤ θα πρέπει να παρουσιάσει την ανάλυση για το χρέος, καθώς από την έκβαση αυτού του θέματος εξαρτάται η παραμονή του στο πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά θέλει μέχρι τότε να υπάρξει πρόοδος στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ωστόσο η Γερμανία επιθυμεί οι συζητήσεις να γίνουν μετά τις προγραμματισμένες για το 2017 εκλογές.

Πηγή: Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια