Ο ζεόλιθος ενάντια στον παγετό

Ο ζεόλιθος ενάντια στον παγετό.

Νίκος Λυγερός.
του Νίκου Λυγερού
Μια από τις συγκινητικές εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία είναι η αντιμετώπιση του παγετού. Αν και αυτή η ιδιότητα δεν είναι ακόμα πολύ γνωστή, είναι τεράστιας σημασίας για τις καλλιέργειές μας. Οφείλεται στα χαρακτηριστικά του ζεόλιθου και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί πάνω στο ποσοστό του κλινοπτιλόλιθου στο σκεύασμα που έχουμε παραγγείλει, διότι αυτός κάνει όλη τη δουλειά.
Ως μοριακό κόσκινο που είναι υδρόφιλο και είναι ικανό να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού, τις οποίες απελευθερώνει με πολύ μικρή ποσότητα.
Με αυτό τον τρόπο ο ζεόλιθος επιτρέπει μια εσωτερική διαχείριση του νερού και κατά συνέπεια ενοχλεί την παραγωγή πάγου που είναι τόσο καταστροφική για τις καλλιέργειες. Ο ζεόλιθος έχει με αυτή την ιδιότητα τη δυνατότητα να εξισορροπεί και την τοπική θερμοκρασία κι έτσι δεν προστατεύει μόνο τον καρπό αλλά και το φυτό. Σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ριζικού συστήματος που κάνει το φυτό πιο ανθεκτικό, την παρουσία του στην επιφάνεια του εδάφους γύρω από τις ρίζες αλλά και το ψέκασμα, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια προστασία ενάντια στον παγετό...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια