Κίνδυνος πνευμονικής εμβολής λόγω πολύωρης παρακολούθησης τηλεόρασης

Όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πεθάνουν εξαιτίας πνευμονικής εμβολής, προειδοποιούν Ιάπωνες ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οσάκα, με επικεφαλής τον Δρ Τορου Σιρακαβα, υποστηρίζει ότι η καθιστική συμπεριφορά και η μειωμένη αιματική κυκλοφορία συντελούν στον σχηματισμό θρόμβων κυρίως στα κάτω άκρα και την πύελο. Ο θρόμβος μπορεί να αποκολληθεί από το αρχικό σημείο του και να μετακινηθεί προς τους πνεύμονες, φράσσοντας μικρά αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή το άτομο να κινδυνεύει να πεθάνει από πνευμονική εμβολή.

Στην μελέτη τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 19 χρόνια περισσότερα από 86.000 άτομα, 40-70 ετών από την Ιαπωνία και τα ρώτησαν πόσες ώρες παρακολουθούσαν τηλεόραση καθημερινά. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 59 συμμετέχοντες πέθαναν από πνευμονική εμβολή.

Συγκριτικά με όσους έβλεπαν λιγότερες από 2,5 ώρες τηλεόραση ημερησίως, ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονική εμβολή αυξανόταν κατά 70% μεταξύ όσων έβλεπαν τηλεόραση 2,5 με 4,9 ώρες καθημερινά. Και για κάθε επιπλέον δύο ώρες τηλεθέασης ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 40% και 2,5 φορές μεγαλύτερος για όσους έβλεπαν πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα τηλεόραση.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει την ύπαρξη άμεσης σχέσης αιτίου-αποτελέσματος, είναι πιθανόν κίνδυνος θανάτου από υπερβολική παρακολούθησης τηλεόρασης να είναι ακόμα υψηλότερος απ’ αυτόν που διαπίστωσαν οι ιάπωνες ερευνητές, καθώς είναι δύσκολο να διαγνωστεί η πνευμονική εμβολή.

Στα συνηθέστερα συμπτώματά της περιλαμβάνεται ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια, που όμως μπορεί να σηματοδοτούν και άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Επίσης, η διάγνωση της πνευμονικής εμβολής απαιτεί απεικονιστικές εξετάσεις που σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται εγκαίρως ή και καθόλου.

«Αν συνηθίζετε να βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση, υπάρχει τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής. Μετά από μια ώρα τηλεθέασης, σηκωθείτε, τεντωθείτε, περπατήστε ή ενώ βλέπετε τηλεόραση μην αμελείτε να κινείτε τα πόδια σας ανά πέντε λεπτά. Επίσης, η κατανάλωση νερού είναι επιβοηθητική» συμβουλεύουν οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή η μελέτη διενεργήθηκε πριν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ταμπλέτες και έξυπνα κινητά γίνουν κυρίαρχες πηγές ψυχαγωγίας, η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί για να μελετηθεί πως και αυτά επηρεάζουν τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής.

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια