Ο πλανήτης που… αναβοσβήνει κάθε δύο λεπτά!

Το μυστήριο που απασχολούσε τους αστρονόμους για περισσότερα από 40 χρόνια, ήταν ένας μακρινός πλανήτης, ο οποίος… αναβοσβήνει κάθε δύο λεπτά!
Το παράξενο αυτό αστέρι ονομάζεται AR Scorpii και βρίσκεται περίπου 380 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Σκορπιού.

Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970, οι ερευνητές τρελάθηκαν με το παράξενο τρεμόπαιγμα της φωτεινότητας του.
Ωστόσο, νέες παρατηρήσεις δείχνουν κάτι που οι αστρονόμοι δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Το 2015 μια διεθνής ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων παρατήρησε κάτι πιο ύποπτο για τη συμπεριφορά του, που δεν είχαν ξαναδεί πριν οι επιστήμονες.
Χρησιμοποιώντας μια σειρά από τηλεσκόπια οι ερασιτέχνες αστρονόμοι, οι οποίοι συνεργάστηκαν με επαγγελματίες διαπίστωσαν ότι ο AR Scorpii δεν είναι στην πραγματικότητα ένα, αλλά δύο αστέρια. Και είναι κλειδωμένα μαζί σε ένα απίστευτα βίαιο χορό, σε τροχιά το ένα με το άλλο κάθε 3,6 ώρες.
Το δίδυμο αποτελείται από έναν συμπαγή λευκό νάνο στο μέγεθος της Γης, αλλά με 200.000 φορές πυκνότερη μάζα, και ένα κόκκινο νάνο, που είναι στο ένα τρίτο του μεγέθους του Ήλιου μας.
Τα αστέρια αναβοσβήνουν, επειδή ο λευκός νάνος περιστρέφεται τόσο γρήγορα ώστε ενεργοποιεί τα ηλεκτρόνια μέχρι σχεδόν την ταχύτητα του φωτός, δημιουργώντας ένα κοσμικό… μαστίγιο, το οποίο «μαστιγώνει» τον κόκκινο νάνο, προκαλώντας την απελευθέρωση μιας τεράστιας παλμικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κάθε 1,97 λεπτά!
Στο παρελθόν, αυτό το είδος των παλμών είχε παρατηρηθεί σε αστέρες νετρονίων, οι οποίοι σχηματίζονται από την κατάρρευση ενός άστρου.
Οι ερευνητές έχουν ήδη δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της μελέτης του στο περιοδικό Nature, και ενώ είναι συναρπαστικό ότι έχουν βρει έναν τύπο δυαδικού συστήματος αστέρων, που δεν είχε εμφανιστεί στο παρελθόν, είναι εξίσου αποθαρρυντικό, ότι πιθανόν θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο βίαια ντουέτα σε όλο το Σύμπαν.
Η ομάδα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια σειρά από τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθεί το σύστημα των αστέρων, με την ελπίδα να αντιληφθεί από που προέρχεται το «μαστίγιο», που είναι υπερφορτισμένο από ηλεκτρόνια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια