Βρέθηκαν κοχύλια (;) στον Άρη

Τα φωτογράφισε το Curiosity, αλλά η NASA δεν μιλά για εξωγήινη ζωή


Οι ενδείξεις πληθαίνουν και οι κυνηγοί εξωγήινης ζωής αισθάνονται δικαιωμένοι... Οι φωτογραφίες που έρχονται από την επιφάνεια του Αρη αποκαλύπτουν συνεχώς τα κατάλοιπα μορφών ζωής, που παραπέμπουν απόλυτα σε αυτά τα οποία γνωρίζουμε και στη γη: το απολίθωμα ενός ψαριού μήκους περίπου μισού μέτρου στο οποίο διαγράφεται ορατά η ραχοκοκκαλιά του και τώρα κοχύλια.

Δύο φωτογράφισε αυτήν την εβδομάδα το όχημα της NASA Curiosity που χαρτογραφεί την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη από τον Αύγουστο του 2012. Δύο ολοστρόγγυλα κοχύλια, με το πάνω μέρος τους λεπτό και το κάτω πιο συμπαγές. Και γύρω τους πέτρες ακανόνιστου σχήματος. Ο,τι πρέπει για τους κυνηγούς εξωγήινης ζωής να βροντοφωνάξουν «Εύρηκα».

Παρότι η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος αποφεύγει διακριτικά να κάνει λόγο για ευρήματα εξωγήινης ζωής, η επιστημονική ανάλυση των δεδομένων που δημοσιοποιεί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολιών. Από τις αρχές του έτους δημοσιεύτηκε στο Science μία μελέτη στην οποία παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για την ύπαρξη και την εξαφάνιση του νερού από την επιφάνεια του Αρη. Σύμφωνα με τους ερευνητές πριν από 4,1 έως 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια η επιφάνεια του Αρη ήταν καλυμμένη από νερό σε ποσότητα μεγαλύτερη από του Αρκτικού Ωκεανού, με τους δικούς του ωκεανούς να έχουν βάθος από 137 μέτρα έως και 12,6 χιλιόμετρα στο βόρειο ημισφαίριό του.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο όγκος του νερού που κάλυπτε σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια του Αρη ανερχόταν στα 20.000.000 κυβικά χιλιόμετρα. Το 87% αυτού χάθηκε σταδιακά στο διάστημα (το 13% παραμένει εγκλωβισμένο σε όγκους πάγου). Ομως για 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια κρατούσε τον πλανήτη υγρό, χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από όσο απαιτήθηκε για την ανάπτυξη ζωής στη Γη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια