Οι ασύμμετρες απειλές

Γράφει ο Θόδωρος Χατζηπαντελής
Καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο ΑΠΘ

Ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια ασύμμετρη απειλή αναφοράς σε νέα κέντρα εξουσίας, φαινόμενα μετακίνησης πληθυσμών, και εμείς ασχολούμαστε με την προαιώνια θέση της Αριστεράς περί απλής, άδολης κ.λπ. αναλογικής. Ανόητο πουλί, η φωλιά σου καίγεται και εσύ κελαηδάς.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1989, η μόνη εναλλακτική λύση οργάνωσης της κοινωνίας στον καπιταλισμό είναι πλέον ο θρησκευτικός ή ο εθνικός φονταμενταλισμός. Η κλασική διαίρεση Αριστεράς-Δεξιάς με όρους οικονομικής διαχείρισης κατέρρευσε. Η διαίρεση πλέον είναι η αντιπαράθεση των ανοικτών κοινωνιών που λειτουργούν δημοκρατικά με ολοκληρωτικά φονταμενταλιστικά καθεστώτα. Δημοκρατικά θα πει ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα κόμματα και αυτά ανταγωνίζονται μεταξύ τους ελεύθερα.
Υπάρχουν ευθύνες για την αποσταθεροποίηση χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Θυμάστε τις ευχές να γίνει το Σύνταγμα (η πλατεία) Ταχρίρ; Η αφελής ιδέα για την εξαγωγή της Δημοκρατίας, όπως η αφελής ιδέα εξαγωγής της επαναστατικής σοβιετικής διακυβέρνησης είναι το ίδιο επικίνδυνες. Οφείλουμε για το καλό μας να θέλουμε να ελαχιστοποιηθούν οι ασύμμετρες απειλές που αντιμετωπίζουμε. Οι σημερινές δυνάμεις που δυστυχώς έχουν αποκτήσει εδαφικές και οικονομικές αναφορές προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. Ο ανεκτικός χαρακτήρας των ανοικτών κοινωνιών δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για όσους προσπαθούν να εξαγάγουν μια απεχθή ιδέα φονταμενταλισμού. Μας συμφέρει η σταθερότητα γενικά. Μας συμφέρουν καλές σχέσεις και ανοικτή επικοινωνία κυρίως με τους γείτονες, με σεβασμό των δικών τους ιδιαιτεροτήτων.
Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε προσπάθειες αποσταθεροποίησης. Τι κάνουμε εμείς; Αντί να σταθεροποιηθούμε, προσπαθούμε για το ανάποδο. Ενέργειες περί απλής, άδολης, ανόθευτης κ.λπ. που θα μας οδηγήσουν στο θρυμματισμένο κομματικό σύστημα του Μαΐου του 2012 θα λειτουργήσουν απόλυτα στην κατεύθυνση αποσταθεροποίησης. Υπάρχει άραγε σχέδιο; Πολύ αμφιβάλλω.
Αντί να προσπαθούμε να γίνουμε μέσω της διεύρυνσης της σχέσης μας με την ΕΕ περιφερειακή δύναμη και παράγοντας σταθερότητας, ασχολούμαστε με αμφίβολης αξίας προαιώνιες αντιλήψεις. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Οπως άλλωστε κάναμε πολλές φορές. Η τελευταία ήταν πέρυσι τον Ιούλιο...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια