Σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν κατηγορεί Αμερικανό στρατηγό ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος

Ένα νέο κεφάλαιο ή σενάριο, προστίθεται στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ το τελευταία διάστημα και με αφορμή το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα. Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Şafak, που υποστηρίζει τον Ρ.Τ. Ερντογάν εμφανίζει ως οργανωτή του πραξικοπήματος Αμερικανό στρατηγό,
ενώ ρωσικά ΜΜΕ έρχονται να συνδέσουν την πυρκαγιά που απείλησε τη Νατοϊκή βάση στην Βουτζά της Σμύρνης ως τουρκική προειδοποίηση.

Το σκηνικό αυτό θυμίζει “ψυχροπολεμικό” κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει, καθώς η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου δείχνει κλιμάκωση. Βέβαια το ίδιο έκανε ο Ρ.Τ. Ερντογάν και με τη Ρωσία, αλλά στο τέλος έβαλε την ουρά στα σκέλια.

Όπως και να έχει πάντως οι εξελίξεις στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν και την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα. Ασφαλώς το πιο σημαντικό είναι αυτό της ασφάλειας στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της η εφημερίδα Yeni Şafak, υποδεικνύει ως εμπνευστή του πραξικοπήματος τον πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, απόστρατο - από τον Μάιο- στρατηγό John F. Campbell.

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τη φωτογραφία του απόστρατου Αμερικάνου στρατηγού και υποστηρίζει ότι είχε επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στα Άδανα, δυο φορές, προκειμένου να προετοιμάσει το πραξικόπημα.

Επισημαίνει μάλιστα ότι ο John F. Campbell διακίνησε χρήματα της CIA μέσω τράπεζας στη Νιγηρία. Τα χρήματα εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς 80 ατόμων σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ ενισχύθηκαν οικονομικά γνωστά ονόματα οπαδών του Γκιουλέν στην κεντρική και δυτική Ανατολία.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι πώς η συγκεκριμένη τουρκική καθημερινή εφημερίδα είναι γνωστή για την σκληροπυρηνική στήριξη που παρέχει στον Ρ.Τ. Ερντογάν. Η εφημερίδα είναι γνωστή για την υποκίνηση βίας και τη διάδοση της παραπληροφόρησης, υπό τις οδηγίες του AKP σχετικά τις διαδηλωτές στο πάρκο Gezi την περίοδο 2013-2014.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik η εφημερίδα έχει μια ισχυρή βάση αναγνωστών-οπαδών του Ερντογάν και των ισλαμιστών και χρησιμοποιείται συχνά από την τουρκική κυβέρνηση για να επηρεάζει τις απόψεις και τις ενέργειες του λαού της Τουρκίας.

Το ρωσικό πρακτορείο ωστόσο, συνδέει το πρωτοσέλιδο της Yeni Şafak με την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Σμύρνης και απείλησε τη Νατοϊκή βάση στην περιοχή Βουτζά. “Ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη έγινε θύμα μιας πυρκαγιάς που συνεχίζει να μαίνεται και αυτή την ώρα παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες από τις δυνάμεις πυρόσβεσης να περιορίσουν τα καταστροφικά της αποτελέσματα.

Η φωτιά απειλεί τα αποθέματα πυρομαχικών των ΗΠΑ στη βάση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σοβαρή επιδείνωση της φωτιάς, να χαθούν ακριβά όπλα και να υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι ασφαλείας”.

Όπως φαίνεται λοιπόν το πραξικόπημα συμβάλει στην επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ, που ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια ήταν κακές.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια